唐閣

T'ang Court
Restaurant: T'ang Court
Terms & Details:
  • Cathay members can earn HKD 4 = 1 mile when dining at Cathay partner restaurants. Standard Chartered Cathay Mastercard® holders can earn an additional HKD 4 = 1 dining rewards when they pay with their card, for a total of HKD 4 = 2 miles.
香港一共有7間米芝蓮三星餐廳,喺朗廷酒店入面嘅唐閣係其中之一,一個月前我哋就訂定枱同屋企人食晚餐。🥢餐廳環境同裝修都頗有氣派,侍應帶咗我哋上二樓嘅大房,同隔離枱距離都唔近。由於我哋未嚟過,所以就選擇咗呢度嘅tasting menu,可以一次過試晒佢嘅6款招牌菜。👇🦀釀焗鮮蟹蓋蟹蓋外層炸過後又脆又香,而且炸粉十分之薄,釀入嘅蟹肉肉質細嫩鮮甜,再加埋洋蔥爽脆嘅口感增加層次,呢道鎮店佳作為我哋嘅晚餐揭開序幕。🍲海味雞煲官燕用料上承,食材熬煮過後嘅鮮甜全部融入湯頭,每一啖都食到燕窩,海參,魚肚,口感豐富。🦞黃金焗開邊龍蝦龍蝦肉質肥美結實,配上處理過嘅咸蛋黃,幼、嫩、沙、油,令人回味萬千。🐂燒汁茭筍日本和牛粒和牛入口即溶,牛肉香氣除除滲落舌尖上,煎嘅時間一秒不差。茭筍無渣,鮮甜,解膩剛好。🍝鮑汁吉濱鮮鮑炆麵原隻鮑魚有嚼勁,齒頰留香,粗麵汁帶有香菇嘅鮮味更顯心思,吃畢全碟都冇口渴嘅感覺。🍮木糠忌廉凍豆腐布甸本來的中菜餐廳嘅甜品不感期待,但呢個係我食過最好味嘅木糠布甸,甜嘅忌廉配上底層豆味濃郁嘅豆腐布甸,係全新嘅食覺享受。總括而言,唐閣嘅菜式除咗食到大師級嘅調味,亦不失食物本身嘅原味道。💯

釀焗鮮蟹蓋

🦀釀焗鮮蟹蓋