2021-09-05 1036 views
作為一個曾經喺上海生活過一段時間嘅人,間唔中都會好想食下啲上海菜回味下,所以我喺香港試過好多間唔同嘅精緻上海菜餐廳。而呢間「蘇浙匯」就係我個人嘅Favorite呢間餐廳除左serve傳統嘅精緻本幫菜之外,亦都有一啲比較新牌嘅菜式,滿足唔同顧客嘅口味。餐廳樓底好高,裝修有格調,檯與檯距離充足,又有啲房方便商務客食飯。環境黎講完全符合作為「米芝蓮一星級餐廳」嘅水平服務方面,店員態度殷勤,樂於介紹餐牌裡面嘅菜式俾客人!更加重要嘅,係佢哋唔會話你點唔多食物就俾臉色你睇,喺呢啲中高價餐廳黎講算好難的餐廳位於旺中帶靜嘅灣仔北「新鴻基中心」,雖然唔近地鐵站,但泊車或者搭巴士都好方便等我曬下啲食物嘅圖先:小籠包皮好薄,肉汁鮮甜黎食上海菜,梗係要叫一壺龍井茶啦呢道蝦仁雖然好彈牙,但調味略顯過鹹入口即溶嘅紅燒肉,好淋好好味水晶餚肉唔會太鹹,醃蘿蔔好爽脆酒釀丸子唔會太甜,啱啱好!丸子好煙韌楊枝甘露好足料,口感很好👍🏻

等我曬下啲食物嘅圖先:

上湯小籠包

小籠包皮好薄,肉汁鮮甜

黎食上海菜,梗係要叫一壺龍井茶啦

呢道蝦仁雖然好彈牙,但調味略顯過鹹

紅燒肉

入口即溶嘅紅燒肉,好淋好好味

水晶餚肉唔會太鹹,醃蘿蔔好爽脆

酒釀丸子唔會太甜,啱啱好!丸子好煙韌

楊枝甘露好足料,口感很好👍🏻
2021-09-05
$400 (Dinner)
上湯小籠包
紅燒肉