2014-06-17
星期6, 2:00pm, 剛好不用排隊, 就入去試試米芝蓮拉麵. 當然揀左期間限定A : 蒜油豬骨 + 日本半熟蛋.店內有bar枱 及 四人枱. 店員勤快有禮. 快手到我未影得切相就想收走order紙 (笑).好快就黎拉麵同半熟蛋.- 期間限定A : 蒜油豬骨 ($83) : 材料有黑蒜油, 叉燒, 椰菜, 青蔥, 竹筍, 木耳. 黑蒜油有別於平時見到較黑色的, 只係深色少少既蒜油, 雖然蒜油味好香濃, 有點蓋過豬骨湯味, 而且個湯味道較咸及濃, 不過湯不黏口也不油膩. 拉麵揀左硬, 也煮得剛好, 有彈性而不太軟身. 其他配料冇馬虎. 不得不讚叉燒 , 半肥瘦既叉燒, 入口即溶, 而且肉味濃郁, 連平時唔太食肥瘦既我都忍唔住口, 2塊太少了.食到一半, 我又慣性加入醃菜之類伴食, 增加不同口味, 呢度既辣芽菜, 辣度勁, 伴麵食就更加好味, 又唔怕膩. 整碗分量也OK, 看似好細碗, 其實隻碗大, 女仔食完都飽.- 日本半熟蛋 ($15) : 雖然咬開見到少少黃係熟左d, 不過流心做得不錯, 也好入味.好想挑戰野菜山拉麵, 怕食唔哂, 也想試試餃子.
好快就黎拉麵同半熟蛋.
- 期間限定A : 蒜油豬骨 ($83) :
材料有黑蒜油, 叉燒, 椰菜, 青蔥, 竹筍, 木耳.
- 日本半熟蛋 ($15) :
好想挑戰野菜山拉麵, 怕食唔哂, 也想試試餃子.