2024-12-04
(掩面)面對手工意粉嘅誘惑🍝想低碳嘅心又要暫時擱置呢間位於跑馬地嘅人氣手工意係隔離米芝蓮推介Locanda dell' Angelo嘅姊妹店相比起fine-dinningAedes舖位前身係酒吧變身成主打意粉嘅餐廳後亦同時保留酒吧元素親民得嚟又有種小酒館嘅輕鬆同浪漫感餐廳有6款前菜同意款唔同嘅Pasta選擇一貫作風店員會遞上Pasta Box再逐一介紹各款意粉嘅特點同食材配搭基本上聽完係對你做選擇冇大幫助只會令我有種「我想全部都要!」嘅感覺 但胃得一個牛刀小試play safe 選擇我揀咗Appetizer/Focaccia有啲surprise 包體好好出邊好多bakery 外脆內鬆軟而且唔太油配sour cream醬我覺得not a must單食都very OK!Pasta/Pappardelle bolognese超闊版嘅千層闊麵條有入口爽滑掛汁蕃茄肉醬係Beef + Pork 肉味香濃調味偏濃但正中闊麵條嘅特色肉醬鹹香會愈咬愈香Pasta/Homemade Scialatielli Italian 有啲似蛇仔糖係肥嘟嘟偏硬身嘅麵條嚼勁更勝bolognese豬肉略帶鹹香但整體味道係
想低碳嘅心又要暫時擱置
有啲surprise
包體好好出邊好多bakery
外脆內鬆軟而且唔太油
配sour cream醬我覺得not a must
單食都very OK!
Pasta/Pappardelle bolognese
豬肉略帶鹹香但整體味道係偏淡
個人認為focus主要係放喺個麵條嚼感上
Dessert/Basque Cheesecake
Homemade版本口味係standard 嘅甜度
質哋唔算輕盈,偏芝士奶滑口感
另外飲品方面都幾有特色
餐廳專程入手紅及白提子汁做嘅果汁
等未必想飲酒嘅朋友仔都可以有碰杯嘅儀式感
但始終係提子汁,即使係白提Sauvignon white grapes juice
大家要有心理準備冇sugar added 嘅味道都係偏甜