2021-08-15
1966 views
西貢有好多海鮮酒家,尤其是近西貢碼頭海旁,有好多選擇,但我最鍾意都係海旁另一邊嘅勝記海鮮酒家。平日晚上只得幾枱客,非常冷清。套餐分別有2人、4人、6人、8 人及12 人我哋揀咗海鮮2 人餐$798,包括:-脆皮滑金磚-天婦羅炸大蝦(4隻)-椒鹽鮮鮑魚(2隻)-自家製酒糟粉絲蒸元貝(2隻)-金不換炒蟶子皇(2隻)-芝士波士頓龍蝦(開邊)配伊麵-上湯浸時蔬-自家製甜品這個套餐,已經包括了佢哋嘅必食招牌菜:椒鹽鮮鮑魚、酒糟粉絲蒸元貝、蟶子皇、龍蝦伊麵。脆皮滑金磚外皮炸到金黃色,好脆,豆腐好滑,做得非常出色👍天婦羅炸大蝦, 當然同日式天婦羅唔同,炸粉畧厚,蝦爽口。自家製酒糟粉絲蒸元貝平時食開用蒜蓉蒸,佢哋用酒糟蒸,紅色嘅外型非常吸引,酒味唔重,元貝新鮮鮮甜。金不換炒蟶子皇,蟶子皇好大隻,新鮮多肉彈牙,夠哂鑊氣,味道濃郁香口。芝士波士頓龍蝦配伊麵龍蝦肉質厚實、新鮮,份量足。上湯伊麵好多汁,越食越好味。龍蝦和伊麵都係主角。椒鹽鮮鮑魚外層炸得香脆,味道香口,肉質煙韌。上湯浸時蔬總結:近海旁的海鮮酒家,枱與枱之間相距太近,遊人又多,坐係室外,人來人往,好嘈,食得唔自在。而勝記的位置比較偏僻,遊人較少,
平日晚上只得幾枱客,非常冷清。
套餐分別有2人、4人、6人、8 人及12 人
我哋揀咗海鮮2 人餐$798,包括:
-脆皮滑金磚
-天婦羅炸大蝦(4隻)
-椒鹽鮮鮑魚(2隻)
-自家製酒糟粉絲蒸元貝(2隻)
-金不換炒蟶子皇(2隻)
-芝士波士頓龍蝦(開邊)配伊麵
-上湯浸時蔬
-自家製甜品
脆皮滑金磚
外皮炸到金黃色,好脆,豆腐好滑,
做得非常出色👍
天婦羅炸大蝦, 當然同日式天婦羅唔同,炸粉畧厚,蝦爽口。
自家製酒糟粉絲蒸元貝
芝士波士頓龍蝦配伊麵
龍蝦肉質厚實、新鮮,份量足。
上湯伊麵好多汁,越食越好味。
龍蝦和伊麵都係主角。
椒鹽鮮鮑魚
外層炸得香脆,味道香口,肉質煙韌。
上湯浸時蔬
總結:近海旁的海鮮酒家,枱與枱之間相距太近,遊人又多,坐係室外,人來人往,好嘈,食得唔自在。而勝記的位置比較偏僻,遊人較少,不會太擠迫。如果坐在室外,食得舒服。而且食物質素保持一貫水準,所以去西貢食海鮮,勝記係我嘅首選。