2022-01-23
潤 @灣仔係瑞吉酒店訓左一晚之後,我地朝早就黎到酒店另一間著名米芝蓮一星餐廳“潤”到semi-buffet早餐。由於做左功課,最聞名既係佢既中式早餐,尤其係佢既鮑魚雞粥。除左中式早餐,佢哋仲有日式同西式早餐。中式早餐相當豐富!鮑魚滑雞粥果然名不虛傳,一打開蓋就見到咁大舊鮑魚係碗粥入面真係視覺享受!試下味,哇,真係煲得好入味同好淋,加埋幾舊好滑既雞,再加埋啲配料,令成碗粥好材料豐富,粥亦煲到好入味同煮得好綿,簡直一試難忘😍😍😍食完粥就即刻試埋四款點心,分別係啖啖蝦肉既蝦肉燒賣、迷你荷葉糯米飯、皮薄餡靚既至尊蝦餃、香脆可口既金蒜龍蝦春卷!當中最出色既係龍蝦春卷,以龍蝦黎做材料令佢既味道更香口,肉質食落亦好彈牙,加埋佢既格紋外皮,食落又唔會覺得油膩,真係又好食又適合打卡!高質👏🏻每樣食物都係有獨自一個碗/籠裝住,聞起黎又好香,真係未食都流緊口水😋!食完成份之後已經好飽啦,但一場黎到緊係要試埋佢semi-buffet既部分🤣有普通既yougurt,pastries等等; 當中最吸睛既反而係佢既果汁。呢到四款果汁最特別既係綠色呢款香茅排毒水,香茅既香味聞落都幾特別,飲落有少少酸味,我個人就覺得味
食完成份之後已經好飽啦,但一場黎到緊係要試埋佢semi-buffet既部分🤣有普通既yougurt,pastries等等; 當中最吸睛既反而係佢既果汁。呢到四款果汁最特別既係綠色呢款香茅排毒水,香茅既香味聞落都幾特別,飲落有少少酸味,我個人就覺得味道幾清新,不過朋友表示唔中意呢種味,試左一啖就成杯比左我飲😂
唯一美中不足係我地落去既時間有D晏(9:30am左右),餐廳告知潤已經滿座了,只可以去Dining Room個邊坐。雖然野食個D都係一樣,但因為前一晚已經係Dining Room食晚餐,都希望早餐可以換個位置既😂