2018-12-11 113 views
以前就話秋風起先至係打邊爐嘅季節,但係而家一年四季我覺得打邊爐都係最佳嘅選擇😂今次去咗一間叫做《牛精皇》嘅火鍋店試吓!火鍋店有提供一啲二人👫套餐,我就揀咗$548嘅「精選2人餐」,入面包括左15款食物😍,同埋一款$78以下嘅湯底。其中13款食物用咗三層塔👻去呈上,入面包括四種丸類、四款雲吞水餃、海鮮蟶子同青口,同埋三款牛!🤪火鍋湯底我揀咗傳統蕃茄薯仔鍋🍅🥔,一路打一路覺得佢同平時火鍋店嘅湯底好唔同,第一係冇咁油膩,第二係佢真係好似屋企煲蕃茄薯仔湯,二唔係普通一個火鍋湯底咁簡單,香味特別濃郁撲鼻!💨首先真係要講下三款牛🐮,分別有手切牛肉,安格斯牛柳粒,牛白肉。《手切牛肉》雪花分怖平均,顏色鮮嫩,肉質軟腍!餐廳建議唔需要滾太耐!入口彈牙!油香十足!肉味香濃!《安格斯牛柳粒》就起碼要滾10分鐘。佢嘅肉質同口感比較彈牙同有韌性!不過個人鍾意食一片片嘅嘢多過一粒粒嘅嘢😂最後要highlight嘅係《牛白肉》!牛白肉即係牛胸骨嘅軟骨位,望落去似一舊脂肪肥膏,不過食落口感爽脆彈牙!充有牛香味海鮮分別有兩隻蟶子同埋兩隻青口!兩款都非常鮮甜,肉質彈牙富彈性!特別係蟶子!非常大隻完整!手打丸亦都好正,你係

精選2人餐

手打丸亦都好正,你係真係會食得出手打嘅不同之處,寧舍爽口彈牙!四款分別有蝦丸、墨魚丸、牛丸同鯪魚丸,每款兩粒,粒粒都大大粒!特別鍾鷾粒蝦丸!非常原汁原味!

餃類嘅選擇同丸類一樣,都係有四款!有魚皮餃,雲呑,水餃,韮菜餃!每一款都非常大粒,就咁睇已經覺得餡料好爆!食落又真係皮薄餡靚!我覺得鮮蝦雲吞入面嘅蝦肉好鮮,冇乜雪藏味!食落好厚肉!咬落去d湯汁都有少少好似小籠包咁爆出黎!另一隻我覺得好味嘅係韮菜餃🤪🤪

除了上述提及嘅火鍋配料外,個餐仲可以揀烏冬或公仔麵。見佢烏冬係正宗稻庭手打烏冬,所以就揀咗佢!食落真係優質d,完全吸收湯底的精華,又有咬口!仲有蔬菜籃,我嗰日就有西洋菜、油麥菜同生菜,蔬菜新鮮脆嫩!

雖然個二人餐睇落好似好少嘢食,不過食完都真係好飽!雖然冇任飲任食嗰啲咁過癮,但係每樣食物都有d,而且又高質,唔係淨係將啲任飲任食嘅材料質落肚,咁樣打邊爐享受好多!
精選2人餐