2021-10-30
月尾出糧一定要對自己好啲🤭所以book咗食omakase享受下,順便慰勞下自己 ~先付~🔸️油煮八爪魚温度暖暖的,質地林身得來保留口感🔸️法國慢煮鴨胸味道香濃,有醃製過的味道🔸️炸茄子 ~7種刺身~🔸️剝皮魚和魚肝醬汁,配上豉油和食用紫蘇花和菊花瓣剝皮魚好鮮甜,配上魚肝醬好creamy順滑😋味道好香濃🔸️北海道口岸真蠔蠔味濃郁,爽口中帶點creamy 感覺,師傅話而家好當造😍配上柚子醋啫喱可以解一解膩🔸️鰤魚拖羅白身魚之中嘅肥腩位,先食魚肉位較多的一塊,保留魚肉的咬口,但我已經覺得好肥美😍,再食後面的最肥腩位,師傅燒灸了少許,令油花有種焦香的惹味😋🔸️三笠秋刀魚時令秋刀魚真係跟平常唔同!味道特別鮮甜和香濃,一啲腥味都無!🔸️鮑魚配鮑魚肝醬鮑魚彈牙有口感,配自身的鮑魚肝醬味道濃郁,層次更豐富😍🔸️鳥取香箱蟹內有蟹子、蟹膏、蟹肉😍超豐富的配撘,蟹子甜甜地,蟹膏香濃惹味,絕對多重享受💯🔸️吞拿魚腩一磚長長厚厚的魚腩,包含了赤身和中拖羅部位,跟竹碳鹽和紫蘇葉一齊食別有一番味道😍魚腩油花在口腔保留很久2種和食🔸️炸英倉魚新鮮炸起,外層又薄又乾脆,魚肉厚厚的又有彈牙口感🔸️法國藍龍蝦麵豉煮藍龍蝦爽口彈牙又大隻😍,配上香濃
所以book咗食omakase享受下,順便慰勞下自己
~先付~
🔸️油煮八爪魚
温度暖暖的,質地林身得來保留口感
🔸️法國慢煮鴨胸
味道香濃,有醃製過的味道
🔸️炸茄子
~7種刺身~
🔸️剝皮魚和魚肝醬汁,配上豉油和食用紫蘇花和菊花瓣
剝皮魚好鮮甜,配上魚肝醬好creamy順滑😋味道好香濃
🔸️北海道口岸真蠔
🔸️鰤魚拖羅
🔸️三笠秋刀魚
🔸️鮑魚配鮑魚肝醬
鮑魚彈牙有口感,配自身的鮑魚肝醬味道濃郁,層次更豐富😍
🔸️鳥取香箱蟹
🔸️吞拿魚腩
魚腩油花在口腔保留很久
2種和食
🔸️炸英倉魚
新鮮炸起,外層又薄又乾脆,魚肉厚厚的又有彈牙口感
🔸️法國藍龍蝦麵豉煮
藍龍蝦爽口彈牙又大隻😍,配上香濃龍蝦湯湯底,整體感覺好完整😋
~6種壽司~
🔸️深海池魚
醃製了2日,所以魚肉較林身和入味,跟飯一齊食很好入口
🔸️石垣貝
咬落爽口彈牙,配柚子皮食感覺好fresh😋
🔸️太刀魚
火灸過魚皮帶有油香,撒上芝麻碎更香口
🔸️赤鯥魚
魚油脂層好厚,油花香口豐腴😍
🔸️沖繩花竹蝦
先灸燒蝦頭膏,蝦膏加熱後味道更香濃,花竹蝦都幾大隻,爽口彈牙好鮮味
🔸️赤海膽
味道超鮮甜可口
~湯物~
🔸️麵頭湯
比平常飲的更濃郁香甜,不過比較細碗🤣
~甜品~
🔸️抹茶奶凍
師博自家製的,表面有抹茶汁,奶凍到香滑