2024-07-19 201 views
有朋友從外國回來香港探親,帶佢去香港有特色嘅餐廳食飯。今日就帶咗佢地位於香港打卡地標蘭桂坊嘅呢間高端火鍋店,呢間火鍋店是重慶火鍋發源地,89年老字號,包廂仲可以唱K,睇到蘭桂坊夜景。一入到店舖已經感受到充滿中國重慶元素嘅裝修,好適合宴請客人。我哋先叫咗兩款小食,爆漿紅糖糍粑同埋椒香酥肉。糍粑非常煙靭,紅糖爆漿微甜。椒香酥肉充滿。花椒香氣,越食越香。非遺三味鍋呢個非物質文化遺產湯底有三隻味,麻湯,蕃茄湯及菌湯。麻湯重慶麻辣火鍋,味道好正宗,充滿牛油香氣,少辣配合返港人口味,食得辣嘅可以叫佢加辣。蕃茄湯好濃郁,菌湯充滿鮮菌香氣。冷鍋鴨血鴨血我哋全放追麻湯,鴨血Q彈,吸入麻辣湯底,入味,很好吃,如果怕太過油膩的話,可放上店員給的麵包上面給吸油。烽火戲豬喉好有趣嘅名字,擺設亦都好貼切。第一次食諸侯,放入滾湯內淥2分鐘食,爽脆無比。冰川鵝腸鵝腸超長,完全冇異味,冇肥膏,爽口。鮮毛肚沒有經過漂洗嘅牛柏葉,大大塊好爽口。手切吊龍用上聖旨擺設,好有氣勢,呢個部位嘅牛肉,細緻嫩滑。發源地水八塊有四款,帶牛皮嘅牛肉,牛肚,牛筋,絞肉壓成的牛肉。呢幾款要煮耐一點,牛筋軟腍腍QQ。牛羊拼盤超美的擺設,掛起來像

椒香酥肉充滿。花椒香氣,越食越香。

非遺三味鍋

冷鍋鴨血

烽火戲豬喉

冰川鵝腸
鵝腸超長,完全冇異味,冇肥膏,爽口。

鮮毛肚
沒有經過漂洗嘅牛柏葉,大大塊好爽口。

手切吊龍
用上聖旨擺設,好有氣勢,呢個部位嘅牛肉,細緻嫩滑。

發源地水八塊

牛羊拼盤
超美的擺設,掛起來像扇的是牛肉,底下係羊肉,薄薄一片,新鮮好味。

丸滑拼
蝦滑,墨魚滑,貢菜豬肉丸,牛丸以及魚腐各以小水晶瓶承載,蝦滑墨魚滑足料爽口,貢菜豬肉丸好爽口,味道有驚喜。

凍豆腐
凍豆腐的擺設像花畫,賞心悅目。放入湯底內盡吸湯汁精華。

千張
一朵朵漂亮嘅菊花,真係唔捨得食,千葉放入湯中煮耐一點,好吸湯汁。

亁脆貢菜
呢款菜係以前進煮俾皇帝食嘅,口感超爽脆,好特別。

原山菌菇拼盆
多款新鮮嘅珍菌,新鮮竹笙咁大個都係第一次見,仲有鮮味爽口嘅雞樅菌,口感特別嘅雞油菌,香味濃厚嘅牛肝菌片,爽口嘅珊瑚菌同埋繡球菌。

翡翠厚海帶
最後仲有海帶清清熱氣。

重慶小面
呢款麵條好滑,配上重慶辣湯底,口味正宗好惹味。

酸辣粉
酸辣粉口感Q彈,好醒胃。

總括而言,呢餐食得好滿足,食物賞心悅目,食材特別,味道正宗,就好似去咗重慶城,餐廳服務環境很好。下次一定會再嚟,呢度除咗係火鍋宴客天花板,亦有平價套餐。