2015-11-07
雖然已經結咗婚,但老公依然好有心思咁搵咗間好有情調嘅餐廳嚟同我慶祝拍拖紀念日。間餐廳樓高兩層,靠近窗邊嘅枱可以望到海,環境非常浪漫。不過食物先係主菜,所以坐低之後,梗係第一時間點菜。一睇個餐牌,似乎好多嘢都好好味咁,真係花多眼亂!最後決定都係叫餐,唔駛自己煩。不過海鮮餐其實都有好多選擇,本來想試多幾款,但因為兩公婆嘅好味太相近,所以最後都係決定叫咗兩個一模一樣嘅餐。正式開餐之前,點少得麵包。兩款麵包都外脆內軟,仲有淡淡嘅麥香,配上極為香濃嘅牛油,真係一個好開始。講明係慶祝,點少得同海鮮餐極配嘅白酒!杯酒易入口,淡淡嘅酒香,令唔太好酒嘅我都一飲再飲。白酒梗係要配生蠔。生蠔海水味雖濃,但無掩蓋蠔嘅鮮味!而且雖然唔太肥美,不過蠔味好重,真係齒頰留香!跟住嚟嘅係小食,分別係香草醃三文魚同法式焗田螺。新鮮沙律菜加酸酸地嘅青蘋果粒,配上薄薄嘅三文魚,真係清新小吃,令人份外開胃。至於法式焗田螺,除咗田螺好味之外,估唔到連係配菜嘅薯蓉都製作認真,令人讚不絕口!啲薯蓉幼滑到入口即溶,真係好似食緊cream咁!小食之後就係餐湯時間——招牌馬賽魚湯。果然係名副其實嘅招牌菜!一嚟到已經傳嚟陣陣魚香味,飲落口嘅
間餐廳樓高兩層,靠近窗邊嘅枱可以望到海,環境非常浪漫。
小食之後就係餐湯時間——招牌馬賽魚湯。果然係名副其實嘅招牌菜!一嚟到已經傳嚟陣陣魚香味,飲落口嘅感覺真係令人一試難忘!啖啖都有魚蓉,質地稠稠地,味道香濃之餘亦非常特別,真係必食之選。
嚟到主菜——馬賽海鮮煮龍蝦。本來以為只係細細份,點知份量大得驚人!早知就同老公揀唔同嘅主菜,試多款啦!不過呢款又真係推介之選!除咗因為夠大份外,更因為味道一流。除咗有原隻鮮甜龍蝦,仲有唔少新鮮海鮮配菜,例如爽口嘅蝦、鮮甜嘅青口。不過令人讚嘆嘅係麵包片!當麵包吸晒啲鮮甜香濃嘅海鮮汁後,一食落口,真係令人停唔到口!遺憾嘅係麵包片唔夠多,嘥咗啲咁美味嘅精華。
之後梗係唔少得精選是日甜品——朱古力慕絲配雪糕。慕絲極為幼滑,朱古力味亦濃,為成餐晚飯增添色彩。
最後飲埋杯香濃咖啡,今餐就完美地結束。
總括而言,環境浪漫、食物精緻美味,係撐枱腳嘅好地方!