2015-08-24 3076 views
來到July感覺是平靜, 在這區工作還有一個月時間, 每次由工地點行過來金源都要差不多行10分鍾, 頂頭的太陽雖然曬得燦爛, 但在冷氣間走出來的我又不怎樣覺得熱到受不了, 寫給金源的今年最後一篇食評吧! 05 June乾炒油河 – 例牌充滿油光, 保持水準之作芙蓉蛋飯 – 這裡的人氣產物, 材料豐富, 有蝦(當然係無鮮味的啦), 火腿絲, 洋蔥絲, 青蔥等,紅荳冰 – 跟番時下流行版本, 多奶無乜紅荳, 唔推介!15 June 豉椒牛腩河 – 顏色配搭得好, 牛腩是預先已經中式鹵水汁炆好的牛腩, 當然入晒味啦, 只不過同豉椒無甚關係啫! 多菜多肉之選!25 June 時菜雜燴飯 – 嚟咁多次至差呢個, 雜燴係蝦仔, 鯪魚餅, 义燒, 豬潤, 日本魚蛋片, 打番個無乜味嘅玻璃獻汁, 這亦是不推介之一!02 July 窝蛋牛肉飯 – 牛肉曷醃肉粉的鬆軟味道, 蛋汁夠多但味道沒有太重, 菜則由九王做主角, OK嘅碟頭飯!09 July 黑椒雞扒燴意粉 – 做法非常之港式 雞扒走油斬件, 上淋一個黑椒汁, 可惜的是黑椒汁做得太無內涵, 唔夠香辣, 意粉只是普通囉16 JULY 鳳爪排骨飯 –

05 June乾炒油河 – 例牌充滿油光, 保持水準之作
腿絲, 洋蔥絲, 青蔥等,
紅荳冰 – 跟番時下流行版本, 多奶無乜紅荳, 唔推介!
16 JULY 鳳爪排骨飯 – 現現今標準來說, 交足功課了, 尤其是多菜, 排骨多肉少骨, 汁唔太多油, 抵讚的排骨飯!
17 July 燒肉油雞飯 – 無須多介紹的經典嘢!
23 July 三絲炒麵 – 淡荗荗的一個汁, 炸麵的確幾乾爽, 如果配到一個更出色嘅汁的話會更好了,
24 July 豉椒排骨炒河 – 同樣是豉椒炒河, 配排骨比牛腩出色
29 July 麻婆荳腐飯 – 呢個幾好味,因為味夠濃, 但絕對非正宗口味, 不過就飽肚又好味
30 July 廈門炒米 – 好簡單的一個茄汁炒米, 無它! 料頭夠多
31 July 咖哩汁吉列豬扒飯 – 鴛鴦炸色嘅豬扒, 兩件完全唔同口感嘅豬扒, 咖哩汁係港版用咖哩粉做的, 食落比較嚡口欠順滑,
總括來講, 這店還是燒味, 中式菜式比較上表演出色!
2015-07-02
$38 (Lunch)