2017-10-30
1949 views
之前有同事試過悠蔬食既晚飯, 而佢又知道我媽媽係素食者, 所以提議我帶媽媽試下.幸好悠蔬食係尖沙咀都有分店, 如果要去銅鑼灣的話我諗我媽媽未必會去...始終老人家行唔到太遠一早已經訂好位, 同爸爸媽媽3人行.店剛開始營業所以人未算很多, 不用等就可以入座.店內裝潢以白紫色為主, 很舒服, 亦很光猛.坐下不久,店員先幫忙斟水, 又叫我們先看看menu,之後再回來介紹店方推介, 店內亦有多部電視, 介紹他們的食物.每款都拍得很好, 真的想每款都嘗試我們先點了3款點心, 一份午餐 (午餐有前菜, 湯品, 主菜, 飲品各一) , 價錢由$88-$108不等, 亦可以以優惠價加點甜品一份.以及店員推介的黑松露薯蓉焗大啡菇, 他說這款是必食的.剛好3件一份足夠我們3人一人一件.先端上新薯蔬果青醬藜麥沙津, 新薯已經煮淋了. 配上近年健康新寵藜麥, 口感一爽一軟,配上黑醋酸酸甜甜.但個人不太喜歡就是沙津中另一款醬汁. 有點印度香料, 有點濃烈. 西洋菜南北杏蓮藕湯, 清甜, 淡淡地, 我覺得夠味, 但有人會覺得比較淡. 隨個人口味加一點點鹽就好了點心3款, 有燒賣, 粉果, 腐皮卷, 很欣賞點心,
一早已經訂好位, 同爸爸媽媽3人行.
店剛開始營業所以人未算很多, 不用等就可以入座.
店內裝潢以白紫色為主, 很舒服, 亦很光猛.
每款都拍得很好, 真的想每款都嘗試
點心3款, 有燒賣, 粉果, 腐皮卷, 很欣賞點心, 湯品都非常熱, 點心要剛蒸好熱啦啦即食最正
燒賣好足料, 入面是用豆品料, 混合甘荀, 素翅打成包好.
粉果就還好, 正常味道, 沒有之前兩款咁吸引
紅麴豆腐冬菇粉絲煲配珍珠飯
紅麴豆腐冬菇粉絲煲比較的骰, 兩三啖就可以KO了, 男生食的話肯定不夠飽
材料很豐富, 蔬菜菇類都很多, 珍珠米比較乾身, 我們都以腐皮卷的汁送飯,味道剛剛好.
單點的黑松露薯蓉焗大啡菇 ($148)
每一隻的啡菇都非常大, 剛上桌時有聞到黑松露既香味, 但吃下去只有淡淡的, 可以松露份量不多.
啡菇中心釀了薯蓉, 上層再有一層芝士, 再配上蕃茄醬, 茄醬還有蕃茄粒的. 菇味突出, 賣相亦不錯.
雖然是焗, 但竟然沒有很熱, 只是剛好而已.這個有點扣分,
我期待的是吃到是剛出爐熱騰騰的大啡菇
吃罷此道我覺得我還可以吃...所以又點了一份午餐. 就是點心拚盤配青菜雜菇煨麵 ($108)
剛好拼盤的點心跟我們之前點的有不一樣. 春卷好脆很喜歡, 而且不油膩, 素义燒包醬不錯, 包皮又不太厚.
青菜雜菇煨麵, 湯底很香, 麵很軟但煮得又不會太淋, 夾起來不會容易碎開.
真的跟上海舖吃的差不多
不過如果拼盤可以多加一至兩件點心會比較好, 感覺會化算一點
這個套餐是LUNCH SET中最貴的
餐飲點了檸檬蜂蜜跟檸檬蜂蜜生薑茶, 兩者只加了生薑的分別.
但味道真的有分別, 爸爸話檸檬蜂蜜那杯比較甜, 要加水才行. 生薑茶多少份薑味, 很合兩老的味覺.
雖然好飽, 但係吃甜品會有另一個胃.
點都要試下佢地既甜品, 有芝麻卷同宇治抹茶紅豆乳酪蛋糕
店員叫我地先試宇治抹茶紅豆乳酪蛋糕再吃芝麻卷.
乳酪蛋糕即係chesse cake,我係吃了一口才知道是chesse cake.
其實我係唔多喜歡吃chesse cake. 很怕那種重口味的chesse 味.
還好chesse 味不重, 不會很酸, 抹茶味剛好, 不是苦澀味.
chesse cake比較實. 我喜歡那個餅底, 脆脆的
細細件, 我還可以將它KO. 多少少的話會很膩
店員話芝麻卷, 佢地係自己炒芝麻, 烘焙, 自家磨的.
真的很久沒吃過芝麻卷, 芝麻很香不會很甜, 易入口
先試宇治抹茶紅豆乳酪蛋糕再吃芝麻卷.會減輕乳酪蛋糕的滯後感.
Other Info. :
有一位女店員很好, 會介紹,講解店內既食物, 主動幫忙收碟斟水.
用餐時發現大約12點半左右陸續有客人, 所以最好預先訂位.
中午用餐沒有看到有min. charges. 晚飯就需要每位最低消費$200.大家要留意一下