2017-10-14
平日餐餐都多肉少菜,加上應邀多外出晚飯,所以今晚特別一點,食素菜晚餐。晚市有餐套,有齊前菜、小食、餐湯、主菜及甜品,還可加飲品,超級豐富。估唔到而家的素菜變化多又有新鮮感,中式、日式、西式等等,多國菜式都有,總有一款岩自己,而且味道仲好好。本以為素菜會好清淡無味又唔飽,但事實係好美味而且花心思做的菜式,最重要超滿足,夠肚飽有力量。麻醬沙薑豆絲粉皮、泰式香茅金柚鮮果沙律、日式藜麥新薯球。前菜有三款,份量按人數上菜,我地二人的份量也好足夠。用新薯整的日式沙律,加了藜麥感覺更健康,味道很有日式風格。豆絲的質感同外觀都做得好似雞絲,加上麻醬同青瓜絲,正正就是個雞絲粉皮的味道。不過就唔見沙薑,可能太忙,沙薑應該放錯鮮果沙律。沙律汁帶有香茅味,加上菠蘿及金柚多汁,令沙律更清爽,但有沙薑係面感覺唔多夾。蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷、香芒牛油果苜蓿芽手卷。紫菜好脆口,加埋芒果與牛油果的無敵組合,無得輸,而且手卷食到底都仲有料。周打黃耳雪燕忌廉濃湯,素菜的西式湯味道仍creamy濃郁,有爽口黃耳同雪燕,與雜菜粒,令忌廉湯濃而不膩。猴頭菇竹笙黃耳雪蓮子燉湯,中式湯也同樣出色,味道溫和滋潤,清晰湯色但有好香的味道,
麻醬沙薑豆絲粉皮、泰式香茅金柚鮮果沙律、日式藜麥新薯球。
前菜有三款,份量按人數上菜,我地二人的份量也好足夠。
用新薯整的日式沙律,加了藜麥感覺更健康,味道很有日式風格。
不過就唔見沙薑,可能太忙,沙薑應該放錯鮮果沙律。
蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷、香芒牛油果苜蓿芽手卷。
千層麵夾著鮮豆包,微彈有點肉魚腐的質感,令人錯覺咬緊肉,都做得幾好。
中間仲有南瓜塊、蕃薯塊及菇片,多種口感和味道,用芝士令所有食材都混合一起,所以都幾夾。
猴頭菇先炸一下,令外層更似雞皮,實在做的外貌同質感都好似雞件,值得一讚。
青咖哩微甜帶輕輕辣,好香滑又味道濃郁,十分惹味。
有西蘭花、椰菜花、意大利青瓜、蕃茄、泰國茄子、芋頭等等,多款雜菜又夠健康,配珍珠飯真係好好味。
重點推介配印度薄餅,其香酥味道及帶點煙韌的薄餅,沾青咖哩食,真是一絕。
香茅薑茶$45,晚餐跟餐可減$10,都算抵飲,加上餐廳冷氣比較大,所以飲熱飲更合適。
內有兩個三角茶包,我之後有添多一次熱水,味道都可以。
熱茶配甜品也不錯。
拉花頗吸引,幾用心沖製。
抹茶味很濃重,有茶甘又有茶香,也不會太甜,有點乳酪的微酸令甜品不會太膩,質感結實,但入口溶化開變得幼滑,餅底也有酥香,我好鍾意呢個甜品。
黑芝麻糕味道也算重,但正正只是黑芝麻味重,甜度適中,幾岩鍾意中式甜品的人食,的媽一定十分喜歡。
總捨,食物份量多又飽肚,味道很好,有中、西、日式等選擇,估唔到而家的素菜已經進展到如此多樣化,很吸引人食素菜,的確令我對素菜有所改觀。