2011-01-31 368 views
十月食過一次,上次太餓唔記得影相,所以冇POST,驚得個「講」字冇說服力嘛今次其實都差D冇影架喇~不過……有DD小意外,令我有空檔記得影低上星期五晚,竟然大忙人朋友抽空陪我食個DINNER,我後到,非常appreciate佢先為我order左一杯熱水,到我後來有「需要」時立即好好去利用~我地先叫左個特式墨西哥煙肉鮮菌莧菜薄餅+美國蜜糖豬肋骨配飯。最先黎0既係莧菜薄餅,估唔到係辣0既,因為千島沙律醬0既關係,anyway,呢個就係有影相0既關鍵位喇~因為辣到要慢慢飲水—已經由滾滾0既熱水變成好易入口0既暖水—真係不得不再次欣慰有熱水供應,當然,事實上好似普通連鎖快餐店都有熱水任飲咁wo~之但係我可以講0既係好多間d水都有d怪味,我通常都係浸餐具多囉結論係,lobby冇呢個問題,所以唔食得辣而食到辣0既我及時有「冇怪味」0既水解辣係件好值得讚0既事~亦都係因為飲水期間,我記得要影相喇~我地見個美國蜜糖豬肋骨遲遲未到,就叫多樣煙三文魚鮮菌莧菜軟芝士飯,冇錯~又係莧菜,其實都幾想問個老闆娘點解咁鍾意用莧菜呢??我有個朋友唔食莧菜架~唔知佢黎食0既時候有冇得換另一種菜呢??估唔到遲0的order

估唔到遲0的order個芝士飯先黎,大忙人話比上次食0既份量好似少左咁,我睇之前d食評0既相都好似大碟d呢
anyway,我覺得d意大利飯好軟滑,明顯係加入芝士0既功勞,另外,除左最頂圍成三角形0既三文魚外(哎~冇補影一張撥開堆菜0既相添>_<),成個飯都均勻地夾雜住三文魚粒、白菌同莧菜,可見冇偷工減料,很好
就係下面張相咁0既樣啦~
三文魚鮮菌莧菜芝士飯
豬肋骨係0係我地差唔多掃光個飯之際上檯0既,賣相都同報導0既差唔多咁,唔錯,睇下~
蜜糖豬肋骨
唔知係咪過火左少少,表面部分0既豬肉都焦左,不過總算係甜度適中,同埋伴碟0既素菜好足夠,最大0既錯誤係我地叫0既係飯,點解?因為呢個豬肋骨係冇任何醬汁可以俾我地撈埋d飯去食,而不幸0既係個飯對我黎講實在太乾太實,以致我不得不浪費左大半個「cup」得好實0既飯
我知道「粒粒皆辛苦」,但食左一啖飯0既我已經被嗆到,同樣地,好彩有暖水擺平,否則喉嚨會好受罪……我好想提議大家如果叫豬肋骨配飯問一句「可唔可以加d醬汁?」

其實呢度可能比較偏僻,所以未係好旺場,同埋都可能係未夠出名而價錢都仲係比較旺區0既同級餐廳為低,但,最希望係水準可以保持住,價錢都唔好因為人流多左而提高得太多啦~

最後,飽飽咁離開0個陣,仲有老闆娘送到門前+叮嚀一句「小心樓梯級~」架>v<
2011-01-28
$100 (Dinner)
三文魚鮮菌莧菜芝士飯