2023-02-18
20230217 驚喜嘅生日飯朋友同我補祝生日🙌🏻一入去就好有日本嘅居酒屋感覺,對住仲未有時候返「鄉下」嘅我,簡直可以解一解思鄉之情😆首先,我朋友早到,叫咗呢枝清酒飲住黎等我🙈呢枝清酒本身米味濃,偏甜, 凍嘅時候果香味好出,薄身啲,但暖啲嘅時候,口感就厚身唔少,帶多少少辛辣感覺,對於唔太鍾意飲太甜嘅酒嘅我,都覺得值得推介👍🏻之後到前菜~海膽海鮮杯: fresh 同醒胃清酒煮蜆,好大粒好鮮味好甜 ,清酒味好出,但係又唔會好搶!主食!鮟鱇魚肝壽司:唔油,沙甸魚味好出,好fruitful!❤️三文魚腩壽司:正常發揮劍魚腩壽司:有驚喜!!好creamy!啲油出哂嚟,好香!😋油甘魚腩壽司:好香,啲油又係出哂黎!但佢個魚味好出,好好味!!👍🏻火炙北海道帶子壽司:中間嘅sauce有驚喜帶出鮮味,有三重味道嘅感覺,炭燒香好重,最尾個after taste好重👍🏻👍🏻縞蝦壽司:因為無甜蝦壽司,個waiter就推介呢個縞蝦壽司,好新鮮好香!🫶🏻火炙平目魚邊群邊壽司:少少smoky,厚身爽口彈牙!魚味好出,creamy味都好出☺️題外話:鼓油好出色,將食物嘅鮮味帶得好出!增色不少!燒雞胸軟骨:香同有咬口!燒雞子
朋友同我補祝生日🙌🏻
之後到前菜~
海膽海鮮杯: fresh 同醒胃
清酒煮蜆,好大粒好鮮味好甜 ,清酒味好出,但係又唔會好搶!
主食!
鮟鱇魚肝壽司:唔油,沙甸魚味好出,好fruitful!❤️
三文魚腩壽司:正常發揮
劍魚腩壽司:有驚喜!!好creamy!啲油出哂嚟,好香!😋
題外話:鼓油好出色,將食物嘅鮮味帶得好出!增色不少!
燒雞胸軟骨:香同有咬口!
燒雞子:同打邊爐口感完全唔一樣,唔爆醬嘅口感,相對實在啲,少少粉腸嘅粉感覺,香嘅!估佢唔到🤣
燒雞腸:好香胡椒味,爽口帶少少粉,少少滷水鵝腸嘅感覺,但更香,有少少煙肉咸香味,aftertaste帶少麻👍🏻
七里香:超級香!!!🤩爽口,嗰浸油爆曬出嚟🫶🏻🫶🏻
燒雞髀肉:正常發揮
越見免治雞肉棒:幾爽口幾香,可能因為最後食,凍咗,隻味好味但唔驚喜😌
最後,因為啲酒未飲完, waiter又推介左幾樣嘢食,有啲餸酒都真係幾有趣幾特別!
燒銀杏:真心幾特別,因為未試過,無甘苦味,幾好餸酒
燒翠玉瓜:厚身,味道鮮甜
燒雞皮:脆香,送走真係一流,特別係將雞皮放落個口入邊,然之後再加一啖酒渾埋一齊,嗰種香味,簡直加倍!!🤩
雖然2個人咁樣食都真係唔平,但啲野食真係對得住個價,仲有唔少食物係有驚喜!😍對於一個好鍾意食嘢但又好懶打食評嘅我,最後會打食評,都真係唔容易🤣