2023-04-07 1261 views
同朋友食飯,好怕時限短既餐廳,大家食下傾下好快就夠鐘,攪到成件事好趕咁。而呢間胡同,同朋友食左好幾次,次次坐足成晚都無被趕走。今次Book 7:00晚飯,門口侍應話9:00交枱,不過我地傾下食下坐到11:00都無被趕走😛 。餐廳係中式佈置,枱與枱之間有一定距離,每個坐位都好闊落,並放有cushion,很舒服。餐廳樓底高,有空間感,三邊被全落地玻璃包圍,飽覽維港景色,夜晚可以睇住幻彩詠香港餸飯。餐廳晚上將燈光調較得極之昏暗,所有光源只集中每張枱既中心,為餸菜拍照係好靚既,但枱以外既其他位置影相都好難影相。好喇,到戲肉!同朋友叫左10餸既set,另加半隻片皮鴨。晚餐 1-10 款 - HKD 980:1. 松露鮑魚😋😋😋😋😋》呢個餸係凍食,鮑魚約半隻女仔手掌大小,店家很細心地將鮑魚分成三小件,唔洗舞刀動叉,一口一件,十分貼心。鮑魚質感軟腍易咬,味道鮮甜,食時滲出松露既香氣,好味!2. 魚籽煎鵝肝燻蛋😋😋😋😋😋》呢個餸都係凍食,燻蛋既流心做得好靚!先咬一小口燻蛋試下味先,咦?個燻蛋既味道好淡,少許燻香,但唔覺有額外調味…有點失望之際,再咬多一大口,將蛋,魚籽,連鵝肝一齊咬,Oh? 整個味道逆

好喇,到戲肉!
同朋友叫左10餸既set,另加半隻片皮鴨。

晚餐 1-10 款 - HKD 980:
1. 松露鮑魚
松露鮑魚

2. 魚籽煎鵝肝燻蛋
😋😋😋😋😋
》呢個餸都係凍食,燻蛋既流心做得好靚!先咬一小口燻蛋試下味先,咦?個燻蛋既味道好淡,少許燻香,但唔覺有額外調味…有點失望之際,再咬多一大口,將蛋,魚籽,連鵝肝一齊咬,Oh? 整個味道逆轉左!

流心蛋竟將魚籽同鵝肝兩樣濃味既食材混合並中和,蛋汁混合埋魚籽既咸鮮,再搭上脆脆地加上豐厚油香既煎鵝肝,令食材既味道升華同互補,配搭很妙。
魚籽煎鵝肝燻蛋

3. 酸辣金湯包
😋😋😋😋
》呢個其實係包著酸辣湯汁既小籠包。湯包正常尺寸,表皮厚薄適中,內餡既肉同湯既比例各佔半。湯汁帶點麻辣,每口都帶濃濃肉香。

入口先食到肉汁既香甜,隔一陣,麻味就由舌頭慢慢滲出。我平時唔食辣野,覺得辣味很易將食物本身味道遮蓋,但係呢個湯包既麻辣我係覺得好食既,一D都無遮蓋食物既原味,反而豐富左個味道,Good👍🏻

4. 紫椰菜乳香蓮藕餃
😋😋😋
》呢個蒸餃係燒賣既大細,同金湯包一齊上枱,皮薄,內餡用左爽口既根莖類瓜菜切粒同埋菇粒,食落爽口,味道可以。
酸辣金湯包  &  紫椰菜乳香蓮藕餃

5. 魚香虎蝦
😋😋😋😋😋
》呢味餸上碟時,就得一隻開左兩邊既虎蝦,沒多餘既裝飾伴碟,虎蝦既尺寸係接近3/4女仔手掌既長度,唔算很大隻,虎蝦煎到超香,蝦味很濃很鮮。蝦肉既纖維幼細,肉質幼滑彈牙。呢個蝦既醬汁都掛晒o係蝦肉上,入口鮮味到頂點…..好正!
魚香虎蝦

6. 青花椒鱈魚
😋😋😋😋😋
》平時好少食魚,因極怕魚腥味,但呢碟鱈魚真係好吸引,塊魚肉係超級雪白,整碟魚肉上枱時雪白到好似發光咁,原塊肉係完美到搵唔到半絲微血管或魚皮黏連著。

塊鱈魚扒係 掌心大既尺寸,食一口,不得了!筷子夾落都feel到軟軟嫩嫩既質感,食落肉質果然細嫩油滑,味道亦一如所料既鮮甜,而鮮甜過後,又慢慢滲出很輕既麻感,d麻感係來自表面既辣椒同埋青花椒,麻感並沒有將魚既鮮甜蓋過,反而係豐富左個味道,very good.
青花椒鱈魚

7. 清炒芥蘭苗
😋😋😋
》芥蘭苗很鮮嫩。雖之係清炒,不過味道一d都唔清,係幾濃味 同 重油 既,一貫川菜既特色。
清炒芥蘭苗

8. 茴香雞粒蛋炒飯
😋😋😋😋😋
》 呢碗炒飯係全部菜入面最辣既一碟,炒飯粒粒分明,軟硬適中,食落係帶辛辣,而佢既辣同其他餸既麻辣又有d唔同,個味道好香好吸引。

佢既辣係帶點香草味,辣既程度比其他餸高一點,我食一口,就要飲一啖野,加食一口魚,中和返個辣先頂得順。但我都係好鍾意呢個飯,好味程度令我呢個怕辣既人都啪晒成碗。
茴香雞粒蛋炒飯

9. 椰汁石榴糕
😋😋😋😋
》個糕點好靚,有三層明顯既分層,最頂層係呈雲石圖案,食落質感係爽口既,好似凍馬荳糕呢d質感咁上下。個糕既味道清甜,每口都有清香既石榴味,雖然個糕名有椰汁二字,但唔係好食得出椰汁味,可能石榴味本身真係太濃,所以蓋過左椰汁味。 Anyway, 個糕係幾好食,清甜帶石榴香,食完咁多濃味餸同辣嘢之後食佢,就有一種解渴同清爽感啦,很好。
椰油石榴糕

10. 龍井奶凍
😋😋😋
》呢個奶凍唔太甜,帶超級香濃既奶味,一路食就覺得好似飲緊全脂奶咁。而佢個名雖然有龍井,但其實唔係好食得出茶味。所以味道講唔上特別,因為同其他地方食到既奶凍差唔多味,不過,食完辣嘢之後食佢,用佢來Balance返剛才既刺激,係ok既。
龍井奶凍

11. 另加 : 胡同片皮鴨 一碟 - HKD 398
😋😋😋😋😋
》呢碟片皮鴨好好味,而且差唔多枱枱都會叫,個鴨除左好食,仲有得即席睇師傅喺你格離烤鴨,然後即時片埋皮,上菜!

片皮鴨既皮烤到色澤光亮,片片都脹脹卜卜,師傅將每塊都片到肉,脂,皮十分均勻,鴨既味道非常香濃,肉感軟腍,一d都唔柴,每次去胡同食飯都必定會叫。
胡同片皮鴨

餐飲 Asian Beauty Mocktail (跟餐+HKD68)
》個餐飲係 茉莉花茶+菠蘿汁+檸檬香茅 調出既無酒精飲料,飲落非常清新,有強勁菠蘿味,好飲。
Asian  Beauty  Mocktail

2023-04-06
$1300 (Dinner)
松露鮑魚
魚籽煎鵝肝燻蛋