2018-07-24 1200 views
老公生日,緊係要揀一間自己想去既餐廳慶祝啦!海港城海運果邊自從擴充左,我哋都會喺嗰度坐吓睇吓日落,下面都開咗幾間望到維港嘅餐廳,一直想搵機會試~今次趁住老公生日一早訂咗六公館嘅窗邊位,我地坐果邊比較靜,另一邊有酒吧area。 雖然我地既生日慣性食西餐,但今次想特別d食中餐,呢一間真係好想去試! 因為出面有個草地,仲成日見到有ig有人影HEXA嘅燈箱,好型咁!日抖夜晚都好靚~雖然當日不斷落雨,我地都趁停雨既時間出去影吓相,不失雅興!  先叫壺瑰荔堂煌, 係玫瑰花荔枝茶, 花香又帶荔枝清香~ 🍴鴛鴦蝦球   分別係由香芒蝦球同埋黃金蝦球。大蝦爽口彈牙,大大隻蝦2款各3隻。香芒蝦球伴以香芒汁味道清新,啱哂夏天。黃金蝦球用左咸蛋黃,咸香惹味。🍴龍眼蜜生煎金蠔外層蜜餞過,入口香甜,咬落脹卜卜既蠔身軟滑飽滿,蠔鮮甘香味濃~ 向來愛蠔既我,都好中意呢道菜 ! 🍴龍井薰太爺雞 上面既龍井茶葉係上檯時加上既~ 整體清香,雞肉都好有茶味,不過肉質唔夠嫩滑~ 🍴水牛奶龍蝦球 本身睇menu無咩idea,喺ig睇吓人地既相見個呢個,即刻點左~ 賣相靚之餘,牛奶蛋白仲好香好滑,龍蝦肉唔少,應該係原隻龍蝦用返呢道

雖然當日不斷落雨,我地都趁停雨既時間出去影吓相,不失雅興!
先叫壺瑰荔堂煌, 係玫瑰花荔枝茶, 花香又帶荔枝清香~
🍴鴛鴦蝦球
鴛鴦蝦球
分別係由香芒蝦球同埋黃金蝦球。
大蝦爽口彈牙,大大隻蝦2款各3隻。
香芒蝦球伴以香芒汁味道清新,啱哂夏天。
黃金蝦球用左咸蛋黃,咸香惹味。
🍴龍眼蜜生煎金蠔

龍眼蜜生煎金蠔
向來愛蠔既我,都好中意呢道菜 !
🍴龍井薰太爺雞
龍井薰太爺雞 (半隻)
🍴水牛奶龍蝦球

水牛奶龍蝦球
賣相靚之餘,牛奶蛋白仲好香好滑,龍蝦肉唔少,應該係原隻龍蝦用返呢道菜度,
🍴鮮茨實濃雞湯浸菜苗
我成日用茨實煲湯,不過都係用乾品,而鮮茨實都係第一次試,配合埋雞湯突出鮮茨實既鮮味。
🍴腐竹慕絲配山莓啫喱
中菜既關係,一早已經問定邊一款甜品適合寫Happy Birthday字句~

腐竹慕絲配山莓啫喱
服務員介紹左呢款,腐竹慕絲上面掃上金色,整個賣相好靚,腐竹味突出~
呢度既service 都好好,服務員經過都留意吓要唔要幫我地添茶,仲多次加茶葉keep住茶既濃度,實在細心!
價錢方面,其實落得呢條電梯都預左價錢偏高,不過食物都真係好好,值既~
最緊要老公都食得好開心~

要一提呢度用既係LOVERAMICS既餐具,上星期去大館先行完呢間LOVERAMICS,所以一眼就認出,哈哈!

餐具靚,食都食得開懷D~ 仲有呢度係提供牙線比客人㗎
走既時候無雨,我同老公當然要拍個夠! 唔夠光既關係,細心既服務員仲幫我地用攝影用既白燈補光,讚吖
Type of Meal
Dinner