同朋友一齊嚟咗呢間韓國🇰🇷餐廳食晚餐🤣呢度老闆應該係幾個韓國人🇰🇷而店員係東南亞人,提供嘅韓國菜🇰🇷有啲都幾特別🤣$198「泥蚶拌飯套餐」,包括「泥蚶拌飯」同埋「豬肉嫩豆腐鍋」🤣「꼬막비빔밤 콤보」 韓文我唔識🤣餐廳翻譯為 「泥蚶拌飯 Cockles Bibimbap」,咁亦都應該可以譯做 Kkomak Bibimbap,Kkomak拌飯 據說係幾年前嘅冬天喺首爾開始流行而成為熱門菜餚!呢道菜嘅特點係用新鮮嘅蛤,更準確地講應該係用血蚶 - 韓語稱為 Kkomak,Kkomak係小型鹹水蛤,喺韓國嘅冬天會生長得又肥又甜🤣;呢間餐廳就用超大量泥蚶(亦俗稱血蚶)嚟煮 Bibimbap,真係啖啖都食到泥蚶🤣,用咗咁大量 泥蚶 加埋醬油、香蔥、紅椒粉、芝麻 等 拌飯,可以想像呢個飯就一定好好食啦🤣,仲可以用脆卜卜嘅紫菜包住嚟食🤣「豬肉嫩豆腐鍋」:可以揀辣或者 Less Spicy,咁我哋揀咗少辣🤣,味道已經相當濃郁,亦都冇改錯名豆腐真係好嫩滑🤣$178「海鮮韭菜煎餅」:海鮮有蝦仁同埋魷魚,好少見韓國🇰🇷 Pancake 用咁大隻蝦仁🍤👍;呢個煎餅亦都用咗超大量韭菜,Batter 麵糊只係落咗極少
同朋友一齊嚟咗呢間韓國🇰🇷餐廳食晚餐🤣
$178「海鮮韭菜煎餅」:海鮮有蝦仁同埋魷魚,好少見韓國🇰🇷 Pancake 用咁大隻蝦仁🍤👍;呢個煎餅亦都用咗超大量韭菜,Batter 麵糊只係落咗極少,真係真材實料,好好食🤣
$30「蘋果芒果阿德」:睇中文唔明係乜嘢🤣,原來係韓國 水果氣泡飲料 Ade🤣,甜甜哋,清新幾好飲🤣
$30「葡萄柚阿德」:都係甜甜哋清新幾好飲🤣
$240 (Dinner)