2019-01-11
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-很久前以在屯門市食過一次鮨千寿,印象不錯,三蟹卷更一食難忘!今次就去左尖沙咀The One的新分店晚餐。餐廳的環境樓底高,座位間也有足夠空間感,我們被安排坐在靠窗闊落的卡位,感覺舒適!而且不得不說店員們都很有禮貌和頻頻加茶,值得一讚!我們坐我卡位上方更有漂亮的吊飾,影相一流!Bar檯位亦能一睹師傅們剖魚的一刻蔥吞拿魚腩薄脆 $58對,又係呢款薄脆,小妹對佢真係情有獨鍾,每次見到都想食。不過今次既吞拿魚蓉食落魚味唔夠重,加返少少壽司豉油,立即能提升味道。蟹味增多士 $68多士上既蟹肉同蟹籽份量好足,每啖都食到啖啖鮮味蟹肉,多士放耐左都仍然帶脆,仲要一客兩件,小妹覺得呢款抵食又好味。三蟹卷 $58第三次食呢款三蟹卷,記得之前食既係圓柱形的,內餡仲要非常飽滿。今次食扁平左好多,賣相自然打左折扣,亦感覺餡料少左。講返味道,裡面以蟹肉、蟹膏同蟹籽的配搭同樣是很好吃,如可以變返飽滿既圓柱形會更加滿足!三文魚籽加拿大海膽飯 $368呢碗刺身丼真係讓小妹很驚艷,三文魚籽和海膽各半;一直以來都知道加膽係比較大瓣的,所以當見
我們坐我卡位上方更有漂亮的吊飾,影相一流!
Bar檯位亦能一睹師傅們剖魚的一刻
蔥吞拿魚腩薄脆 $58
蟹味增多士 $68
三蟹卷 $58
三文魚籽加拿大海膽飯 $368
呢碗刺身丼真係讓小妹很驚艷,三文魚籽和海膽各半;一直以來都知道加膽係比較大瓣的,所以當見到這款貌似日本海膽時,誤以為是否送錯?不過在詢問左兩次之後,都確定為加拿大海膽無誤!而且話今批的加膽很新鮮,顏色鮮明,食落都比平時食的加膽味道甘甜,甚有驚喜!
和牛炒飯 $138
好鍾意佢地既炒飯粒粒分明,份量唔少,入面仲有唔少和牛粒和蔥花,炒得很香很惹味。
季節鮮果雪葩 $68
最後以一個香甜既白桃雪葩作結,真係有食緊水果既感覺。