2018-06-19
我都幾鐘意食PHO,記得去越南的時候,每日起碼一碗,是但入一間都好好味,番到黎香港對PHO的要求都高左,中環擺花街開左新越南餐廳,又係時候搵番越南的味道店舖唔係好大,採用全開放式廚房,清楚睇到晒整個製作過程,等食的時候有野望下都無咁悶,又可以保證到衛生問題中環擺花街來說,呢個價錢都算抵食,畢竟香港租金實在一點都唔簡單青檸梳打 ($15)、椰青水 ($20)麵食可以優惠價叫飲品,椰青水係無添加,$20算抵飲自家製雞肝醬蜜糖多士 ($15)除左可以優惠價叫飲品,小食都得,多士烤得好脆,雞肝又濃又香,加上蜜糖味道更多添一份層次,一人一半岩岩好唔會太漏牛油雞翼 ($15)牛油雞翼即炸即食,唔會過份油膩,我幾鐘意一碟2隻呢個份量,就算一個人食都唔會太多火燒牛腩撈檬 ($68)呢款食物係MENU上面打晒星星,當然要試一試,點解呢間餐廳叫PRIME PHO? 因為所有牛肉都係用上美國PRIME級牛,係牛肉中最高級別,而火燒牛腩就係模仿日式火炙方法,燒香牛肉表面令脂肪香味更突出,撈檬材料方面都比一般的多,用上唔少的生菜絲,仲有蔥花、蘿蔔絲,比一般食到的清新得多,好岩夏天食PRIME PHO ($96)
店舖唔係好大,採用全開放式廚房,清楚睇到晒整個製作過程,等食的時候有野望下都無咁悶,又可以保證到衛生問題 中環擺花街來說,呢個價錢都算抵食,畢竟香港租金實在一點都唔簡單
青檸梳打 ($15)、椰青水 ($20)
麵食可以優惠價叫飲品,椰青水係無添加,$20算抵飲 自家製雞肝醬蜜糖多士 ($15)
除左可以優惠價叫飲品,小食都得,多士烤得好脆,雞肝又濃又香,加上蜜糖味道更多添一份層次,一人一半岩岩好唔會太漏 牛油雞翼 ($15)
牛油雞翼即炸即食,唔會過份油膩,我幾鐘意一碟2隻呢個份量,就算一個人食都唔會太多 火燒牛腩撈檬 ($68)
PRIME PHO ($96)
用上店名的一道食品,不可不叫吧! 有好多不同的材料,岩晒貪心想乜都試的我,有生牛肉、牛腩片、牛脷、牛筋、牛柏葉、牛丸、扎肉、蘿蔔,最有驚喜係牛丸,牛味勁濃又彈牙,湯底亦做得好好,無添加熟牛湯,好味到我想飲晒成碗