燒肉屋 (清風街)

YAKINIKUYA (Tsing Fung Street)
前身為 “黑木亭居酒屋”
2024-06-09 26 views
今日又同朋友飯聚, 去左我屋企附近嘅天后清風街燒肉屋食韓式燒肉. 餐廳裝修得幾特別, 好多童年回憶嘅Poster 放喺餐廳.八爪魚柚子醬醋沙律 – 份量十足嘅前菜沙律, 柚子醬做醬汁, 酸酸地, 好清新. 沙律菜又多又爽口. 蒜蓉牛油烤凡立貝 – 凡立貝鮮甜, 好大隻, 自己燒重可以控制生熟程度.超長日式牛仔骨- 勁大塊牛仔骨, 牛味香濃, 肥瘦適中, 大火燒黎食, 重非常香口. 燒肉屋合家歡拼盤 – 呢個拼盤樣樣都好正, 有醬汁牛五花, 胸腹肉, 豬頸肉, 封門柳同香腸, 最好食係豬頸肉同香腸, 豬頸肉肉質爽嫩, 豬肉味香, 香腸用黎做燒肉都係第一次, 估唔到好好食, 好香, 好脆口. 蜜桃烏龍熊茶 – 味道清新, 食左比較濃味嘅燒肉, 飲返杯冰凍飲品中和一下.北海道士多啤梨牛乳乳酸 – 女士最愛, 酸酸甜甜, 易入口.