今日約咗個女仔朋友出嚟食飯吹水,兩個女仔食飯,除咗啲嘢食要好味,個景都好重要㗎!今次嚟到尖東嘅富都軒,邊飲茶邊欣賞尖東嘅海景,真係好享受!📍餐廳位置富都軒位於尖沙咀中心嘅3樓,從尖沙咀或者尖東站P1出口出嚟,大概行5-10分鐘就到。一入到餐廳,成個地方光猛,仲可以望到吸引嘅海景,真係令人心情大好!🥢餐廳環境餐廳嘅擺位好闊落,與一般酒樓相比,呢度相對比較安靜,令用餐氣氛更加輕鬆。侍應服務周到,唔會大力咁擺碗碟,令人覺得好舒服。😋美食推薦我同朋友選咗唔同嘅點心,有傳統嘅選擇,亦有啲特別嘅創意款式:🥬 **野菜鮮蝦春卷** 春卷外皮炸得極脆,咬落去嗰陣,裡面嘅鮮蝦同野菜味道鮮嫩,真係好match!🍐 **啤梨鹹水角** 呢款鹹水角形狀好特別,外形可愛,好似啤梨咁,廚師真係好有心思設計出嚟。🥟 **迷你雪山叉燒包** 呢款叉燒包包皮柔軟,內餡嘅叉燒汁味濃,甜中帶鹹,正!🥕 **黃金蘿蔔糕** 呢款蘿蔔糕外皮裹咗鹹蛋黃,炸到金黃酥脆,師傅真係用心,響炸之前將啲蘿蔔糕沾粉,確保每一塊都保持住起角,食落去香脆可口。🌿 **翡翠叉燒腸** 叉燒腸口感滑嫩,餡料一啲都唔孤寒,每啖都能食到豐富嘅叉燒味。🍤

📍餐廳位置

🥢餐廳環境

😋美食推薦

🥬 **野菜鮮蝦春卷**

🍐 **啤梨鹹水角**

🥟 **迷你雪山叉燒包**
呢款叉燒包包皮柔軟,內餡嘅叉燒汁味濃,甜中帶鹹,正!

🥕 **黃金蘿蔔糕**

🌿 **翡翠叉燒腸**

🍤 **筍尖鮮蝦餃**
呢款蝦餃入邊有筍粒,口感清新,底下墊住嘅甘筍片帶出一陣甜味,真係好特別!

🍖 **山竹牛肉球**
裡面嘅牛肉鮮嫩多汁,搭配嘅山竹更加提升咗風味,真係完美配合!

🥭 **芒果布甸**
作為甜品,芒果布甸滑順,甜而不膩,真係一口接一口,好想下次食夠兩個!

😁總結

總括來講,富都軒嘅點心唔單止味道出色,仲有精緻嘅外觀同新穎嘅搭配,絕對值得再嚟!加上個環境真係好安靜,望住個海又真係好chill,非常適合喺度傾偈食飯!🥰

富都軒
📍尖沙咀麼地道66號尖沙咀中心3樓