2018-08-16
今日又好想食中菜,上海菜成日食,所以朋友就想試下特別啲,去食北京菜。呢度既裝修好靚好傳統,好似翻咗去古代咁。涼拌白菜心 ($78) 白菜切一絲絲,每絲都好幼好平均,可想而知師傅刀切有幾厲害👍🏻 菜食落酸酸的,好爽脆,係幾開胃既頭盤。可惜唔記得幫自己少或都走洋蔥,洋蔥份量都唔少。大良燒肉餅 ($108/2個) 包入面包住既肉碎係羊肉碎,連洋蔥同其他香料炒香先放入去。好香好惹味,羊肉味重又未至於羶。個包都烤到好煙韌~鐵板牛肉 ($108) 上枱碟牛肉岀哂煙,夠哂銅氣,份量都幾多!孑然粉好香,牛肉都好嫩~擔擔麵 ($72) 呢度既擔擔麵用既粉比外面更煙韌,食完好飽肚。同北京既麵條好相似🤓高力豆沙,我最鐘意既甜品,甜甜的,用高筋麵粉整得好彈,口感好好,紅豆又唔會過甜。