2024-06-21
-老蔡台灣牛肉麵x茶茶滾-📍大埔.趁住最近天氣幾好,放假就同男朋友去咗大美督郊遊一下,發覺原來大美督都好多餐廳。本身只係想買杯手搖飲品,但係發現原來佢哋旁邊仲連埋一間台式料理餐廳,便決定喺度解決我哋嘅晚餐。.九層塔鹽酥雞 ($68)鹽酥雞小食的份量都唔少,雞肉炸至外層香脆,配上九重塔香味,非常開胃。.老壇酸菜牛肉麵 ($98)酸菜的酸味更帶出湯頭的清甜,台灣麵食落奶油口感,好細滑。.牛肉都好高質,滷至入味,食落有八角嘅香味。睇落完全冇脂肪,但食落一啲都唔韌,入口即溶,而且每件都帶有軟嫩牛筋嘅部份,食落啖啖骨膠原咁。.花椒香麻辣乾拌麵配香酥排骨 ($88)乾拌麵可以選擇唔同配料,我揀咗香酥排骨。排骨外層炸至香酥,食落一啲都唔韌。.花椒香麻味好濃,加埋佢哋嘅特製辣油,辣椒香味和花椒麻味味道層次較更為豐富。.特濃黑糖仙草鮮奶 ($44)飲品都好大杯,黑糖好香,仙草都好多。.
📍大埔
九層塔鹽酥雞 ($68)
老壇酸菜牛肉麵 ($98)
酸菜的酸味更帶出湯頭的清甜,台灣麵食落奶油口感,好細滑。
花椒香麻辣乾拌麵配香酥排骨 ($88)
特濃黑糖仙草鮮奶 ($44)
飲品都好大杯,黑糖好香,仙草都好多。