2017-04-28 204 views
我昨天食午飯時間 ,在新蒲崗行過超過十間食肆, 每一間都爆曬棚 ,有些還在門口等了十多廿人 ,但行到黃金茶寮的門口 ,裏面只有兩三台客 ,大概是五分一的入座率 ,因為當時我已行了很多間 ,傳統智慧話我聽 ,個個爆棚佢有咁多吉位一定有問題 ,但係我唔想再等所以入去坐低叫茶 ,初初只係發覺地方很窄 ,和沒有茶壺給茶 ,只有一個不鏽鋼茶壺 ,但原來他最後都是要收茶位的 ,但係最大問題是我叫了點心之後 ,才發覺原來點心份量極之少 ,腸粉用一個長碟裝只係得幾嚿 ,個點心拼盤更加唔洗講 ,少到嚇死人,好心佢畀兩個叉燒包我都感覺好點, 最後食完之後 ,都是要再光顧街邊小食 ,但在新蒲崗如此份量的食物 , 味道又不是有什麼特別 ,要收七十多元 ,下次我絕對唔會再去。