2018-08-11 281 views
今日考試,中間的長準備時間,見到這間之前去深水埗食過的茶寮,難得見到所以入去回味一下。環境都大,但舊又比較不潔。見有客人話有蒸飽有酸味,個心有點怕怕。一個人就簡單食一個蒸籠仔飯,應該比較保險點心都多選擇,我見腸粉及炸物多人叫叫咗蒜蓉排骨蒸籠仔飯排骨都普通啦,不過比較油,食完下面個茶葉一層油!飯比較硬,因為無汁,所以用枱上的豉油,我覺得如果配煲仔飯豉油好更好食。服務都可以,話凍佢有立即關了頭上的冷氣,都好的!無加一 只要茶錢每人$4,可以坐好耐

環境都大,但舊又比較不潔。
點心都多選擇,我見腸粉及炸物多人叫

叫咗蒜蓉排骨蒸籠仔飯
蒜蓉排骨蒸籠仔飯

服務都可以,話凍佢有立即關了頭上的冷氣,都好的!
無加一 只要茶錢每人$4,可以坐好耐
2018-08-11
2018-07-22 114 views
新蒲崗美食雲集,諗住隨意試一間,見呢間大大間,有點心食又唔使去茶樓同人迫,點知中伏🤢叉燒包係空心既,一舊叉燒都唔見,得d叉燒醬牛肉好唔新鮮,變壞左😵點心專門店d點心蒸到過晒龍...色香味俱差..茶又唔靚...唯一係蒸飯正正常常...........價錢方面都唔平,同酒樓差唔多,但呢個質素...估計點心全部都係叫貨,冇註場點心師傅即日製造唔怪得lunch時間都冇乜人客,真係好難食,冇下次!!!!

叉燒包係空心既,一舊叉燒都唔見,得d叉燒醬
牛肉好唔新鮮,變壞左😵
唯一係蒸飯正正常常...........

唔怪得lunch時間都冇乜人客,真係好難食,冇下次!!!!
2018-06-13 103 views
今晚入新蒲崗揾食,貪這裡泊車方便,泊埋路邊就行行得。選了一間食點心的做晚餐,見這裡有湯入,點知有驚喜。一坐下,見到這個天時都有煲仔飯,勁!蒸鯇魚飯,不過我最後叫了籠仔蒸蒜蓉龍躉飯+$43有菜有燉湯,物超所值,魚肉鮮甜就算不落豉油本身已夠味,不過我覺得加點色水好睇D,加了點甜豉油,好味。點心即叫即蒸,鮮蝦腸粉晶凝通透,雪山叉燒包雪山份量恰到好處。花旗參燉烏雞湯,川芎白芷燉魚頭湯足料,夠味,返到屋企都冇口喝,所以相信冇添加味精。值得推介
今晚入新蒲崗揾食,貪這裡泊車方便,泊埋路邊就行行得。

選了一間食點心的做晚餐,見這裡有湯入,點知有驚喜。

籠仔蒸龍躉飯
花旗參燉烏雞,川芎白芷燉魚頭湯
2018-06-13
籠仔蒸龍躉飯
花旗參燉烏雞,川芎白芷燉魚頭湯
2018-04-06 131 views
假期想飲茶但又唔想同人迫?近幾年有種新式茶樓興起,有傳統點心食又有茶飲,但唔同既係點心款款新穎又有趣造型。適逢清明放假估到傳統酒樓一家多人到爆,所以同屋企人決定係屋企附近呢間茶寮解決。其實我地唔係第一次食!不過成12點幾先坐低,錯過特價時段。我地order左:海蝦籠仔飯 / $48食得出係炒飯底,但味道偏淡,蝦食得出唔係新鮮蝦,鐘意食清淡既朋友可能岩。但個人覺得若蒜茸再放多啲就更好。鮮蝦菜苗餃 / $26菜苗係白菜仔黎,同樣蝦都係食得出唔係鮮蝦,上枱夠熱,味道還可以。黃金蝦餃皇兩隻 / $17上枱時熱辣辣,新鮮出爐。皮唔夠薄,味道都好淡。蟹籽燒賣兩隻 / $15同樣都係上枱夠熱,味道還可以。香滑牛肉腸粉 / $26我記得首先上菜係呢碟牛腸,放低時無煙...不出所料唔夠熱,皮太厚。本來仲好怕跟住上菜既點心可能都凍冰冰。不過好彩...龍蝦鮮湯竹卷 / $26依個點心比我老公彈到曉飛,好喊好似倒瀉鹽...老公話食到啲肉唔新鮮,或者呢個原因要落多啲味精,個湯都係喊到舌頭變麻好喇...最後埋單$80一位左右。價錢係有少少貴,唔似其他食評寫得咁平,或者其他人係特價時段食掛下面餐牌慢慢睇...
假期想飲茶但又唔想同人迫?
其實我地唔係第一次食!

不過成12點幾先坐低,錯過特價時段。
我地order左:

海蝦籠仔飯 / $48
但個人覺得若蒜茸再放多啲就更好。
海蝦籠仔飯

鮮蝦菜苗餃 / $26
鮮蝦菜苗餃

黃金蝦餃皇兩隻 / $17
上枱時熱辣辣,新鮮出爐。皮唔夠薄,味道都好淡。
黃金蝦餃皇兩隻

蟹籽燒賣兩隻 / $15
同樣都係上枱夠熱,味道還可以。
蟹籽燒賣兩隻

香滑牛肉腸粉 / $26
香滑牛肉腸粉

龍蝦鮮湯竹卷 / $26

龍蝦鮮湯竹卷

好喇...最後埋單$80一位左右。

下面餐牌慢慢睇...

海蝦籠仔飯
黃金蝦餃皇兩隻
蟹籽燒賣兩隻
兩個女仔去食飯,唔知食咩好,就入左黎食點心未黎食過,無諗到又幾抵食,樣樣都想試下,忍唔住叫左成十個點心炸野食幾香口,尤其係炸雲吞同脆皮羅白腸同埋蒸個啲點心都做到傳統點心嘅味道,蝦餃燒賣牛肉,鳳爪排骨飯唔會濕得滯。感覺樣樣都幾到位,唔會好似啲新式點心咁做到鬼五馬六,本身無咩大期望,點知都算幾驚喜!佢晚市有任食火鍋,都幾多野食,下次黎試埋
兩個女仔去食飯,唔知食咩好,就入左黎食點心

炸野食幾香口,尤其係炸雲吞同脆皮羅白腸

佢晚市有任食火鍋,都幾多野食,下次黎試埋
2018-03-08
$80 (Lunch)
  • 脆皮蘿蔔腸
  • 炸雲吞
  • 鳳爪排骨飯
2017-12-14 423 views
好耐之前黎呢度食過一次,記得佢個脆皮蘿白腸同咸水角都好好食😋。今日點心癮起再黎幫襯,lunch time 點半黎到大把位唔使等。食物選擇都好多,有好多新奇點心,例如:紫薯荔枝球,炸香蕉,藥膳雞腳,籠仔飯。甜品連cheese cake, 焦糖燉蛋,沙律都有。✨咖哩蒸土魷($28): 平時好少叫,因為我唔食辣。不過佢個咖哩我都接受到,而且魷魚超腍都幾好食。鋪底有兩個豆卜,索晒咖哩汁好惹味。✨蜜汁叉燒腸($26): 呢度既腸粉最有驚喜,佢既粉皮非常滑同薄,而且好有彈性帶點QQ,叉燒比例亦啱啱好,正👍🏻。不過佢地d 豉油唔係好咸,所以要落重手d。✨蠔皇叉燒包($18): 雖然size 細細,但口感鬆軟,叉燒饀料夠多汁。✨蝦餃皇($17/2粒):大大粒脹卜卜,皮夠薄,蝦肉夠多夠爽口。不過開頭蒸唔熟,咬入心凍冰冰,之後幫我再換過,呢方面要注意。✨山竹牛肉球($20): 好多芫茜馬蹄夠香口,加埋喼汁夠酸好好味。✨窩蛋牛肉飯($28): 個肉其實同山竹牛肉一樣,相比下我覺得山竹牛肉好食d✨籠仔排骨陳村粉($39): 之前起酒樓食過陳村粉,一試難忘, d 粉皮係一片片透明同埋食落Q彈既,面頭鋪上斑

咖哩蒸土魷

蜜汁叉燒腸

蠔皇叉燒包

蝦餃皇

山竹牛肉球

✨籠仔排骨陳村粉($39): 之前起酒樓食過陳村粉,一試難忘, d 粉皮係一片片透明同埋食落Q彈既,面頭鋪上斑球,索晒d 蒸魚豉油超正,所以見呢度有陳村粉食都好興奮。

不過呢度既陳村粉,係腸粉咁卷埋一舊,同埋實色的。本身已經無咩汁,所以食落無咩味,好失望。唯一係個排骨最好食,幾腍幾入味。

✨藥膳雞腳($29): 未食已經聞到好香既藥材味,啖湯係好清甜同帶點甘。雞腳好腍同入味,感覺幾滋補。
藥膳雞腳

另外咸水角都好好食,皮薄鬆化又多料。整體食物唔錯,價錢平,食飽飽每人都係60零蚊。環境唔算太迫,上菜快,係lunch time 飲茶既好地方,而且仲有好多野食想試😚。
咖哩蒸土魷
蜜汁叉燒腸
蠔皇叉燒包
蝦餃皇
山竹牛肉球
藥膳雞腳
  • 咸水角
2017-07-28 429 views
我係新蒲崗返工都返咗四年半......日日晏晝都唔知食乜好喺五芳街個頭一帶嘅餐廳食肆都比我食勻已經再冇特別新意有時候想搵個地方同同事坐耐一陣都好難不過喺新蒲崗有間食點心嘅都可以坐好耐...仲有甜品食添喺新蒲崗來講....都唔會有太多點心店...不過呢間都算大間而且多選擇中午都會見到有好多後生仔女黎食我食咗呢個龍仔福建炒飯味道一般因為個獻汁打得太杰....另外同事就食呢個鹹魚肉餅飯味道唔錯只係細盅左少少叉燒腸都幾值得推介....因為佢個腸粉皮都幾滑我最鍾意食呢個鮮蝦韭菜餃....我自己都食咗兩隻因為啲蝦幾大隻同幾爽口最後食埋呢個奶皇包佢個奶皇包都幾有料到...因為搣開個包啲奶皇漿就會流晒出嚟食咁多嘢三個人都係$230又可以坐得耐...都算唔錯嘅選擇
我係新蒲崗返工都返咗四年半......日日晏晝都唔知食乜好
喺五芳街個頭一帶嘅餐廳食肆都比我食勻
已經再冇特別新意
有時候想搵個地方同同事坐耐一陣都好難
不過喺新蒲崗有間食點心嘅都可以坐好耐...仲有甜品食添
中午都會見到有好多後生仔女黎食
我食咗呢個龍仔福建炒飯
味道一般
因為個獻汁打得太杰....
另外同事就食呢個鹹魚肉餅飯
味道唔錯只係細盅左少少
叉燒腸都幾值得推介....因為佢個腸粉皮都幾滑
最後食埋呢個奶皇包
佢個奶皇包都幾有料到...因為搣開個包啲奶皇漿就會流晒出嚟
食咁多嘢三個人都係$230
又可以坐得耐...都算唔錯嘅選擇
$75 (Lunch)
2017-06-18 322 views
無拉拉五點幾行過,有好多餐廳未開始做,於是中左入來,見到有甜品有點心有原盅燉湯都幾吸引咁。中意飲湯當然叫左個花膠燉尾龍骨,出到來都有三粒炸豬皮咁樣既花膠既,但系味道同滾水差不多失望。Total叫左六樣野,落單就只同我地落四樣,明明剔系同一張紙都睇唔到,食左之後暗暗好彩,當省返啲錢。叫左個紫薯芝麻荔枝球,賣相十分可愛,送來的時候個盤有兩分野,我地話個紫薯球系我地架,一於唔聽,送左去其他臺,擺低個春卷比我地,跟著隔離臺話紫薯球唔系巨地架先又送返過來,跟著話比巨知春卷唔系我地架,巨又將兩樣野全部拎走,返去問過先再比我地真系唔知怎講好了,最慘系味道…啲荔枝味好似焗過水既變質荔枝。再來個排骨陳村粉,排骨滿滿一碟,陳村粉就無影,我以為巨上錯,一問,巨話系底,抄落去睇真啲,系有三舊粉系度,但系唔系透明爽滑的陳村粉,食落似普通腸粉,樓下啲檔口仔賣既都好食啲,不過排骨就幾嫩滑,所以只可以當蒸排骨咁食,陳村粉是不存在的。
失望。
紫薯荔枝球
排骨陳村粉
2017-06-15 131 views
下晝放食lunch.....無無聊聊同幾個老友行去新蒲崗...見到呢間點心店....就走入去睇吓....竟然發現有唔同嘅糖水食...不過發現佢哋嘅價錢都幾貴...因為簡簡單單食少少野....!每人都要$60左右....所以你都咪話唔那利......食物質素都OK啦但係竟然係一間點心鋪........😅😅😅......竟然比我食到件芝士蛋糕雖然味道唔係太突出.....不過總算有少少驚喜.......
食物質素都OK啦
$60 (Lunch)
2017-05-25 203 views
午餐時間到了新莆崗的黃金茶寮吃午餐我們一行三個人,坐下來就點了豉汁鳳爪,龍蝦湯鮮竹卷,黃金鮮蝦腸粉,白灼唐生菜,蒜香排骨籠仔飯糖水紙設計得有懷舊特色第一次吃桃膠,都幾好味道。還點了甜品,有桃膠木瓜露,黑糯米杏仁露,還有美式芝士餅總數:$202元以工廠區來說,食品算不上抵食,但勝在坐得舒服,坐位與坐位不會太擠迫。最想不到,吃中式點心,可以吃美式芝士餅。味道不算特出,但都中式茶寮可以吃到芝士蛋糕也幾特別。
午餐時間到了新莆崗的黃金茶寮吃午餐

糖水紙設計得有懷舊特色

第一次吃桃膠,都幾好味道。

還點了甜品,有桃膠木瓜露,黑糯米杏仁露,還有美式芝士餅

總數:$202元

$80 (Lunch)
2017-04-28 204 views
我昨天食午飯時間 ,在新蒲崗行過超過十間食肆, 每一間都爆曬棚 ,有些還在門口等了十多廿人 ,但行到黃金茶寮的門口 ,裏面只有兩三台客 ,大概是五分一的入座率 ,因為當時我已行了很多間 ,傳統智慧話我聽 ,個個爆棚佢有咁多吉位一定有問題 ,但係我唔想再等所以入去坐低叫茶 ,初初只係發覺地方很窄 ,和沒有茶壺給茶 ,只有一個不鏽鋼茶壺 ,但原來他最後都是要收茶位的 ,但係最大問題是我叫了點心之後 ,才發覺原來點心份量極之少 ,腸粉用一個長碟裝只係得幾嚿 ,個點心拼盤更加唔洗講 ,少到嚇死人,好心佢畀兩個叉燒包我都感覺好點, 最後食完之後 ,都是要再光顧街邊小食 ,但在新蒲崗如此份量的食物 , 味道又不是有什麼特別 ,要收七十多元 ,下次我絕對唔會再去。
同屋企人一行8人去咗依間嘢食。恐怖嘅事就發生喇。雖然有本人喜歡嘅鵪鶉蛋燒賣。但有半數嘅蒸籠點心都有浸蒸乾水嘅濃烈味。籠仔飯同陳村粉。盡吸味不能吃。燒賣們都有嗰啲味但都強忍而食。奶茶茶味太重。唔鐘意。好彩奶黃包就係另一浸正常製造。無味。正常味。香草芝士蝦春卷。特別點心。但香草味蓋過晒一切。麻麻哋。不過佢啲炸嘢係ok嘅。總括嚟講。蒸到啲嘢晒係咪唔應該再拎出嚟比客食呀。幾枱客都食到咁嘅情況而出聲囉。大佬呀。咁樣做生意㗎咩。如果唔係啲嘢蒸晒當啲客無味覺都照拎比客食。其實都係一間正正常常。點心款式多嘅餐廳。所以咁嘅服務真係唔得。最後埋完單走人都唔知自己食咗啲咩。
屋企人一行8人去咗依間嘢食。恐怖嘅事就發生喇。
奶茶茶味太重。唔鐘意。
好彩奶黃包就係另一浸正常製造。無味。正常味。

。最後埋完單走人都唔知自己食咗啲咩。
2017-01-22
$50 (Tea)
2016-12-03 258 views
哩間茶寮味道正常,即叫即整比傳統既茶樓佢有更多既點心款色,可以試新野,但味道偏濃但係佢就欠缺左傳統菜樓既茶,只係好似茶膽咁比你,作為早餐只可以話比上不足比下有餘
2016-12-01 204 views
鐵板生煎包:鐵板上,洋芴香味帶出,包外脆,涵料配合菜肉。不錯。芝士炸曼頭:上菜時,朋友及我笑了,真的一片芝士加一個曼頭。芝士也還未融化。牛栢葉,質地爽口,少少辣香,羅白糸增加色彩及口感。芒果布甸,桂花榚:一小碗,口感不滑身,用料偏少。海鮮福建籠仔飯:飯質清爽,用料不夠豐富,海鮮偏小,汁不夠多。菜苗鮮蝦餃:菜苗蝦仁用蒜泥配合,外皮晶瑩,正宗餃子的感覺。馬拉高:朋友喜歡點心之一,熱辣辣上陣,帶點香味。網皮春风腸粉:比較油膩,羅白糸較少,幸好腸粉皮比較滑身。蝦春卷:外脆口的,但內涵比較少,不夠蝦肉,忌廉汁太多了。 龍蝦汁腐皮卷:湯底像羅宋湯,腐皮卷比較油膩。鐵板綿花雞:一塊棉花,一件雞肉,一件冬菇,30元不太值。
牛栢葉,質地爽口,少少辣香,羅白糸增加色彩及口感。
芒果布甸,桂花榚:一小碗,口感不滑身,用料偏少。
菜苗鮮蝦餃:菜苗蝦仁用蒜泥配合,外皮晶瑩,正宗餃子的感覺。
馬拉高:朋友喜歡點心之一,熱辣辣上陣,帶點香味。
網皮春风腸粉:比較油膩,羅白糸較少,幸好腸粉皮比較滑身。
蝦春卷:外脆口的,但內涵比較少,不夠蝦肉,忌廉汁太多了。
龍蝦汁腐皮卷:湯底像羅宋湯,腐皮卷比較油膩。
鐵板綿花雞:一塊棉花,一件雞肉,一件冬菇,30元不太值。
2016-12-01
$70 (Lunch)
2016-08-20 390 views
一落小巴見到此店,門囗有位非常熱情的姐姐,由於近排吃到的奌心不好吃,於是見到即叫即蒸,自制,特式點心等字眼,便決定一試。剔下剔下,試了奌心蒸飯,先來炸云吞,外型靚,味道不錯,再嚟鯪魚球,略欠香囗及蜆介超細及小,蝦餃,鳳爪ok,几特别的是菜肉包,也好味,但蒸飯則較乾,不過整体也比一般茶楼出色,且没加一,会再幫襯
2016-08-19