2018-03-13 1705 views
再次來 吃午餐,每次來都會選擇兩點後避過人流。中午有幾款飯套餐,我們不約而同地選 $65 當日天氣凍所以對碗 特別期待。未喝已聞到酒香,一啖呷下,雞香和酒香也突出,飲完對手都暖返。不過份量太小,得幾啖。如果散叫 $15/碗都係呢個份量就唔抵飲。 輪到主角海南雞出場,份量都唔小,驟眼睇雞件大大件,一碟較多雞下壯;另外一碟以雞亦部份為主配上黑醬酒和蒜泥, 感覺都幾對板。 但當我打過面個層,先發現下面所全都是雞骨、雞骨同雞骨,該部份正正是是用來煲湯的雞殼。其實我只吃到面個三件雞比肉。但平心而論,雞的質素高,皮脆肉嫩,有雞味,是真心好食的。油潤雞肉飯較為黏口,欠香茅香味,而上面的雞油滲內飯內, 所以感覺幾油膩。 用 $65食個午餐,我會對它有所期待,食物質素不俗,只不過一碟飯內一半是雞骨,感覺非常不爽。
再次來 [雞功房] 吃午餐,每次來都會選擇兩點後避過人流。

中午有幾款飯套餐,我們不約而同地選 [海南雞飯配客家黃酒雞湯] $65

當日天氣凍所以對碗 [客家黃酒雞湯] 特別期待。

和蒜泥, 感覺都幾對板。

其實我只吃到面個三件雞比肉。

但平心而論,雞的質素高,皮脆肉嫩,有雞味,是真心好食的。

2018-02-07
$65 (Lunch)