2020-12-04 8070 views
在香港要吃到這麼多滿滿蔥味的撈麵好像不多,不過也算是意外之選,原先只是想嚐嚐海南雞以及看到有特別的黃酒雞湯,現在天氣微涼,都常常會想喝點暖暖胃的熱湯,海南雞的份量足夠,也沒有害怕的雞味;但黃酒雞湯稍微過鹹些,再來因為外送關係,不是太熱,可能都有些的影響味道,但真的很很愛撈麵上的蔥花,拌著撈麵一同入口,充滿著蔥花的香氣,有點想到臺灣宜蘭三星蔥的感覺,讚啦另外搭配了小食花枝丸,價格來說是有點偏高的,5顆30元,知道的,在臺灣也是差不多這個價格的,口感來說,是跟臺灣味道差不多的,還算可以的。隨餐還會附上醃製辣蘿蔔,貼心

隨餐還會附上醃製辣蘿蔔,貼心
2020-11-30
Delivery
$107 (Lunch)
2020-11-20 3615 views
早上想起海南雞反,來這裡一試,看見大量完整的海南雞,估計外賣生意很好,地方環境是茶餐廳水平,点了海南雞反,配湯的,湯是放了當歸及胡椒,很易有味道,不難做到,湯水平一般而已,海南雞反來了,雞夠滑,份量足,但雞味欠奉,但不能要求什麽了,現在吃雞要有雞味已變奢侈,油反非常非常普通,油不夠,連蔥的香味也沒有,蔥油反可是極重要的啊!佐料的醬油不夠甜及濃,薑蓉也不夠辣,72元,总體表現好一般,不夠全盛時期翠華水平的 80%。
2020-09-11 3983 views
Lunch 成日排滿人龍,但疫情少左人,為左保住咁好味藥材濃雞湯,特別滑既雞脾,就會過嚟食,女仕們補一補就一流,雖然環境普通,但老闆好有heart 下次都會再嚟食。

2020-06-09 4263 views
雞功房,好耐之前食過一次,喺triple king 隔離,記得果次食完覺得普普通通,但價錢又唔平。早幾日同事話食左間超好食既海南雞,咁於是咪跟去試試佢,哦,原來係雞功房,咁於是我又叫海南雞飯,今次食後感截然不同,雞肉相當嫩滑,又有雞味,而且佢伴碟果碗雞湯都好重料好夠味,的確進步不少,真心可以翻食!另外佢有個醬油雞次次都賣晒架,所以遲d會去訂半隻返去同屋企人試下!同埋見到佢都有私房菜可以訂,不過呢個就可能要遲下先約到大班朋友去試了。

海南雞
海南雞
  • 海南雞飯
  • 醬油雞飯
2020-04-22 3296 views
今日同事介紹試食呢間海南雞飯,size比想像中大,雞的確無雪藏味,可以接受嘅。雖然今次無同事介紹得那麼很厚肉,但雞油飯味道唔錯,只係米的口感不太好,期待下次再去會有驚喜。跟飯有藥膳湯,不過味道有偏鹹,飲完湯後要再買嘢飲解渴。餐廳隔位做得唔錯,服務態度好,都好滿意呀。

跟飯有藥膳湯,不過味道有偏鹹,飲完湯後要再買嘢飲解渴。

餐廳隔位做得唔錯,服務態度好,都好滿意呀。
2020-04-22
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$72 (Lunch)
2020-04-16 1740 views
每個月,總會嚟呢度幫襯幾次!呢度午餐嘅雞menu, 我都試匀晒,呢度嘅雞真係做得好出色!年紀大咗,唔想食燒味店嘅雞浪費quota!疫情影響,都係外賣自取就算,呢排仲要外賣自取平10蚊,咁就緊係拎返公司慢慢嘆!今日試咗海南雞飯,最值得讚嘅係雞酒,濃郁得嚟又唔會苦,飲完成個人暖笠笠又唔頸渴,我會倒少少酒去送飯,感覺冇咁油膩!呢頭太多海南雞店,呢間一定唔係最正宗兼最好食,但咁嘅價錢,咁嘅份量,收貨啦!雞嘅份量算多,呢度唔似泰式海南雞咁,d雞係有骨㗎,但都好滑,配埋黑豉油、蒜蓉汁,拎埋d菜甫送飯,簡直一大享受!
每個月,總會嚟呢度幫襯幾次!
年紀大咗,唔想食燒味店嘅雞浪費quota!

TakeAway
  • 海南雞飯
  • 黃酒雞湯
2020-03-21 1743 views
冇諗過咁細間鋪頭嘢食可以媲美好多大鋪頭!我去到單位好細但係都坐滿客人。睇吓大家記得嚟之前預訂。仲有佢每個月嘅菜式都會唔一樣架!我地訂左4人套餐同爸爸慶祝生日。一共有九個菜式。不得不提,龍蝦湯真係喜出望外!佢好飲嘅程度係同幾千蚊既西餐有得fight!!! 豉油雞又係令一個驚喜!真係冇誇張隻雞啱啱熟,好滑好香,好耐喺香港未食過咁好食嘅雞!最後一個就係原隻蟹泡飯!佢嘅湯底一定用咗好多海鮮熬製因為好鮮,絕對唔係味精!最好嘅係可以加湯架!絕對係物超所值。因為提早同左師傅講係我屋企人生日,佢仲幫我地蒸左壽包!太好了吧

我地訂左4人套餐同爸爸慶祝生日。一共有九個菜式。
最後一個就係原隻蟹泡飯!佢嘅湯底一定用咗好多海鮮熬製
因為好鮮,絕對唔係味精!最好嘅係可以加湯架!
原隻蟹泡飯
金菇蒜蓉蒸蟶子皇
蟹黃扒雲吞
忌廉龍蝦湯
蟹鉗沙律
花雕鮑魚
2020-03-20
$400 (Dinner)
Celebration
  • 手拆蟹肉泡飯
  • 客家黃酒雞湯
  • 龍蝦忌廉湯
2020-01-21 1593 views
早排聽朋友講,上環有間隱世私房菜,難得今日收早去中環等埋男朋友收工,終於有機會去試下。原來呢間嘢每個月都會轉一次菜單,而今次一月份菜單嘅其中一個主角係龍蝦,真係開正我嗰瓣呀!平時去飲,成日都食百花釀蟹鉗,但水準就係好參差。而今次呢味釀龍蝦鉗,啲蝦膠比例做到啱啱好,足料彈牙,唔會覺得撈咗好多粉;至於隻龍蝦鉗,就真係好難會唔好食啦。之後上嘅龍蝦忌廉湯,真係好味到爆晒燈,個湯夠晒香濃之餘,仲要有啖啖龍蝦肉,極之足料。另外,呢個湯係用杯上,廚師仲係上面特登加咗啲泡,驟眼睇以為自己飲緊Cappuccino。好戲在後頭 - 蟹粉扒龍蝦球,雖然賣相唔算好精緻,但係蟹粉、龍蝦球(唔係龍蝦丸)同豆腐三樣嘢味道真係同口感好夾,而D蟹粉食完,真係會齒頰留香除咗三味龍蝦之外,呢味最值得推介嘅係藥膳慢煮和牛,和牛肉質夠晒腍之餘,個湯仲要夠晒甜,仲要同藥膳味出奇地夾。據大廚所講,和牛係用咗面珠墩慢煮咗6粒鐘,而藥膳就用咗紅棗同埋加咗少少當歸,唔怪得之食完個身咁暖粒粒啦。由於九道菜係逐個上,所以食呢餐真係好似去飲咁,食足2個幾鐘。而我同男朋友都好鍾意呢個私房菜上下嘅服務態度,特別係大廚會出嚟分享下心得。

很久不見的朋友聚會,  多人吃飯最理想就是吃中菜, 可以分享食物, 私房菜更是我們的喜愛, 不是連鎖餐廳流水作業, 廚師都是用心去想, 去做好每一道菜, 以往吃過的都沒怎麼失望。這次朋友話事安排訂了這間上環的私房菜, 來到見到原來是一間小店, 佈置和餐具什麼的都比較平實, 給人感覺是, 心思都用在食物上, 所以沒太多花巧東西。私房菜的菜式是已定好的, 共有九道菜, 我們什麼都不用想不用選, 去到輕鬆的聊天等吃就可以了, 每位收費$530免加一免開瓶費。海蜇手撕雞第一道菜已開了一個好的頭, 微涼的海蜇, 很爽口帶有醋酸味, 不用再蘸汁料, 味道剛剛好, 海蜇手撕雞及青瓜絲, 完美配搭的前菜。龍蝦忌廉湯看樣子以為是泡沫咖啡, 真是被它騙了, 原來這是龍蝦湯來, 店員提示細力攪拌, 才不會浪費那些泡沫, 讓泡沫與龍蝦湯融和, 雙重口感, 龍蝦湯味道很濃香, 像取了很多龍蝦的精華, 比單吃龍蝦味道更突出, 要做到濃而不鹹不是每一家都可, 這家店就有這個功力了。蟹粉扒龍蝦球怎麼可以將我最喜愛的都放在這裡, 一直心心眼的看著它直至吃光, 蟹粉由蟹膏、蟹黃、蟹肉拌炒而成, 每一口都是心機, 啖啖精華

海蜇手撕雞

龍蝦忌廉湯

蟹粉扒龍蝦球
怎麼可以將我最喜愛的都放在這裡, 一直心心眼的看著它直至吃光, 蟹粉由蟹膏、蟹黃、蟹肉拌炒而成, 每一口都是心機, 啖啖精華也真令人享受, 蟹粉的感動滋味令人暫時放下膽固醇的顧慮, 龍蝦球是貨真價實的拆肉新鮮龍蝦, 爽口彈牙又鮮味, 懶人之愛恩物。

藥膳慢煮和牛
慢煮, 加上是和牛的面頰, 嫩得不得了, 牛面頰膠質頗重, 適合女士吃用, 補血補膠原, 這道菜我的欣賞點比較特別, 在那藥膳湯, 十分之香甜, 店員說是煮牛過程中, 自然而來的湯, 我們都喝光了, 伴菜也翠緣爽脆。

黃酒雞湯
黃酒雞湯是餐廳的招牌菜, 意想不到的大廚說起黃酒都是自家釀製的, 實在太有誠意了吧,  黃酒是以稻米為原料釀製成的糧食酒, 酒精含量較低, 在煮的過程中蒸發了大部分, 所以不太覺酒味, 只剩下它的香醇, 黃酒煮雞很補身, 特別適合冬天, 吃完之後暖笠笠, 雞亦煮得剛好嫩滑, 滿有雞味。

招牌原隻蟹泡飯
本人十分喜歡吃海鮮, 所以期待著這蟹泡飯, 花蟹拆了幾份煮好再拼回一隻蟹模樣, 蠻有心思, 蟹都吃得出來的鮮甜, 不過肉就不是太多, 淺嚐吧, 它的湯有點像龍蝦湯的味道再加點蟹的鮮味, 沒太多調味, 吃其鮮味。

腐竹薏米燉雪燕
最後我們吃得飽飽的, 來個小小甜品就十分滿足了, 腐竹薏米燉雪燕, 少甜的味道, 大大顆雪燕, 今餐吃了很多滋補養顏之物, 怪不得見到這裡的食客女士比較多吧, 大家都很懂得愛錫自己呢。

由頭帶到尾, 每一道菜都是精心傑作, 充滿心思, 私房菜餐單每個月都有變化, 平常要準備食材和煮食, 還要想新的餐單, 真不簡單, 但做著自己喜歡的工作, 應該都會感到很滿足吧, 尤其是這裡訂座滿滿的, 有實力, 也得到別人的欣賞。
$530 (Dinner)
  • 招牌原隻蟹泡飯
  • 黃酒雞湯
  • 藥膳慢煮和牛
  • 蟹粉扒龍蝦球
  • 龍蝦忌廉湯
2019-10-28 2812 views
同事大力推薦,由於第一次食好,今次再去食。去到有黃酒雞湯飲,個人喜歡藥膳湯底,特別受女士歡迎,仲要好足料。第一次係食海南雞蔥油撈麵,一個字:正!佢既雞好滑,個麵好香,份量大。(如果係女士 可以同人share加小食都得) 而今日1250分去到,一心去食醬油雞,點知已經冇哂,仲要冇哂雞(有心想食雞 就要早d去),唯有去食手拆蟹肉泡飯,其實期望不大,因為係食雞地方食蟹肉泡飯,但竟然出奇地好食,蟹湯好香,仲要多到蟹肉都遮住哂,而蟹肉份量都幾多,食到好飽,下次一定再早d黎食雞。(附送同事叫的蟹肉伊麵)
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 手拆蟹肉泡飯
2019-10-23 1807 views
同事介紹雞功房d🐓好滑,但如果要頭抽醬油雞脾就要早一日打去預訂....📲今日12點就上去,店主一早已經預備好😚😚,套餐包括黃酒雞湯 ~好有酒香混合雞湯味。辣椒菜甫~菜甫爽口且夠辣雞脾~雞肉超滑,相信是浸煮隻雞才可做到,甜甜的醬油味😋😋😋價錢$90就貴d💸💸

辣椒菜甫~菜甫爽口且夠辣
雞脾~雞肉超滑,相信是浸煮隻雞才可做到,甜甜的醬油味😋😋😋

價錢$90就貴d💸💸

2019-10-22
Type of Meal
Lunch
2019-10-02 1757 views
朋友介紹比我噶一間吃雞好好吃噶店,叫雞功房,聽個名就覺得哩度滴雞肯定好食,叫左個黃酒雞湯補補先,雞湯好香黃酒味,藥材味都好濃,感覺都幾補下,然後加多個海南雞飯,滴雞肉好嫩滑啊,還有個頭抽醬油雞飯想試試,但系太飽了,下次再來試試另外一種雞飯!
2019-09-19 1827 views
朋友大力推薦這間餐廳於是便在lunch Time去試一下!一到餐廳便聞到撲鼻的黃酒雞湯味,老實說我個人十分喜歡藥材煲的湯譬如肉骨茶!所以未進食的時候已對這間店的期望很高!😅我點的是黃酒雞湯面 —本來是配伊面,但我轉了米粉,因為感覺米粉跟湯配合應該更入味。雞湯面的材料有很多,份量也不少!裏面有雲耳,桃膠,很滑的雞肉和有點蔬菜。我把整碗湯都喝光光!感覺是一個很健康的午餐。餐還有附送一個甜品,但是真的十分不推薦!🙃🙃
朋友大力推薦這間餐廳於是便在lunch Time去試一下!

客家黃酒雞湯麵
客家黃酒雞湯麵
2019-09-06 1318 views
野食系好食 不過由排隊到入座到落單叫野食到上菜 服務態度差到無倫 呼呼喝喝 入座安排極差 落單仲叫你坐下先要等陣先好落 真係落單個時有佢講冇你講 咩都唔問得 仲要添加醬料時擔擔打打
2019-08-30 1316 views
晚上去了朋友介紹的雞功房食私房菜,五百幾蚊per head, 正常私房菜價格,但食完覺得唔抵。相就影得唔多... 記得有涼拌海蜇,鵝肝多士,一杯湯(feel到係足料,雖然冇上到湯料)其實叫做雞功房,當薑蒽雞上嚟抱住大期望,但冇乜特別。蟹湯飯個湯太濃,食完都幾滯下。其他嘢冇話好特別,有個牛面肉比較印象深刻,係全晚最好食。 最後甜品竟然係美祿布丁...好似有啲hea喎,相都廢事影。服務態度非常好,只是cp值不高並非難食,只是覺得唔抵咯

其實叫做雞功房,當薑蒽雞上嚟抱住大期望,但冇乜特別。
薑蒽雞

蟹湯飯個湯太濃,食完都幾滯下。
蟹湯飯

服務態度非常好,只是cp值不高
並非難食,只是覺得唔抵咯
Type of Meal
Dinner