2024-06-26
由一歲開始,我哋每年都會訂個好靚嘅卡通立體蛋糕畀呀仔,等佢開心一下😊。今年媽媽想佢過得有意義一啲,決定要 #自己蛋糕自己整 😝。 我哋去咗炑八親子餐廳參加 #炑八烘焙工作坊 🥰,呀仔揀咗佢最愛嘅🌈 #百變彩虹蛋糕 🎂。 今次係我哋第一次一齊整蛋糕,冇諗過呀仔會咁雀躍😍,一着上圍裙,就蛋糕師傅上身😝,流露出滿滿嘅自信😎。由導師姐姐介紹材料、打忌廉、攪拌、篩麵粉,仔仔都非常投入,每一步都好認真聽導師講解。仔仔喺導師嘅指引下,自己親手將蛋白同蛋黃分開,仲成功打出唔跌嘅忌廉✌️。整好餅底後,將佢放入焗爐大概半個鐘,(等待嘅時候可到炑八playhouse玩😝)再加上士多啤梨做裝飾,彩虹蛋糕就大功告成 🫶🏻🥰。呀仔最鍾意喺蛋糕上用忌廉擠花、再用士多啤梨做裝飾,整得好有心機🥰。過程中訓練到呀仔嘅耐性、集中力、手眼協調、小手肌、聽指令,係一個非常好嘅體驗👍🥰。整完蛋糕,呀仔又急不及待跑去playhouse🤪波波池、砌積木實在太吸引🤩。一個價錢又學到野又有得玩,非常化算🥳。到咗晚上,自己切番自己親手整嘅蛋糕,滿足感係最大🥰。工作坊每個月都會換主題,有蛋糕🎂、麵包🥯、甜品等等。真係好吸引,所以我哋決定下次再
工作坊每個月都會換主題,有蛋糕🎂、麵包🥯、甜品等等。真係好吸引,所以我哋決定下次再嚟玩。