2021-11-08
同一個開始咗素食冇耐嘅朋友去食飯,但大部份嘅素食Cafe價錢都比較貴🥲(我個錢包瘦到得返排骨),難得見到一間中價位嘅素食,仲要係黃店!就膽粗粗走去一試,本身對佢唔會有太大期望,諗住碟碟都係菜/豆就算,點知係有幾精緻嘅素肉!我哋食午餐,價錢大約78至$98不等(未計+1),作為貧困人士覺得價錢合理,同埋嗌咗最平嗰兩款嚟食🤣冬菇蘿蔔枝竹炆素腩煲配珍珠糙米飯 $78係鍾意食菇嘅朋友,必試嘅一道菜!一個細細的煲入邊,竟然起碼有三種菇!而冬菇最為出色,多汁又冧,同時菇味非常出眾,讚!醬汁亦都非常濃郁同時亦唔會太咸,撈飯啱啱好!而大家最關注嘅素肉,更係好有驚喜!做到一絲絲肉質嘅感覺之餘,亦都可以撇除韌嘅質感,食落去特別清爽!除此以外,素肉亦有少許肉嘅味道,比真正嘅肉類更加吸醬汁,健康又好食。和風素叉燒炒扁意粉配香脆腐皮卷 $88食落去嘅味道就好似乾炒牛河咁,但係健康版嘅乾炒牛河!🤣素麵嘅質感好似意大利粉咁,配埋叉燒同蠔油有種中西合璧嘅感覺。而成碗野嘅主角,就係素叉燒。食得出係用豆腐來仿製,但加咗叉燒醬之後,味道真係分唔出佢同真嘅叉燒有咩分別!😮麵仲配咗好多唔同嘅菜,當中有我最唔鍾意食嘅秋葵!😂但驚
冬菇蘿蔔枝竹炆素腩煲配珍珠糙米飯 $78
和風素叉燒炒扁意粉配香脆腐皮卷 $88
食落去嘅味道就好似乾炒牛河咁,但係健康版嘅乾炒牛河!🤣素麵嘅質感好似意大利粉咁,配埋叉燒同蠔油有種中西合璧嘅感覺。而成碗野嘅主角,就係素叉燒。食得出係用豆腐來仿製,但加咗叉燒醬之後,味道真係分唔出佢同真嘅叉燒有咩分別!😮麵仲配咗好多唔同嘅菜,當中有我最唔鍾意食嘅秋葵!😂但驚喜地,我竟然對佢一啲都唔抗拒,因為可以煮到冇咗秋葵潺嘅質感,亦都冇咗嗰浸草青味,非常好食。到個天婦羅,反而有少少失望😂一嚟到完全唔知原來呢塊野就係天婦羅,純粹覺得係一舊炸腐皮攞支雪條棍篤住佢,亦都冇天婦羅脆口嘅感覺。推介食上面嗰個煲多過呢個意粉。
柚子青檸蘆薈冰茶
每個set都會送一杯嘢飲,嘢飲都算幾有特色,凍熱一樣價錢。而呢杯柚子冰茶,就唔太啱我口味啦。因為本人唔係好鍾意食酸野,嘢飲比較酸,但好處係比較開胃。如果鍾意食酸野嘅朋友,應該覺得呢杯野好好飲!
鹹柑桔密
飲完有一種好暖胃嘅感覺,甜度啱啱好,唔會好似啲劣質菜密咁,甜到拿喉!除此之外,飲完之後亦都有潤喉嘅感覺,係呢啲成日轉天氣嘅時間,飲一飲都會覺得舒服啲!質素不過不失啦~
總括而言,以素食餐廳來講算幾平,嘢食質素好,偏向港式風味,好特別,素肉亦都有驚喜!但嘢飲就麻麻哋,想平平哋試吓食素嘅朋友,都可以嚟試吓!