2020-03-09 638 views
花樣年華走開放式既路線,並非位於一個鋪位,正正代表餐廳時尚活力、突破自己既形象。普遍既上海菜餐廳裝修比較懷舊,但花樣年華卻背道而馳,圖中既黃紅色建築突顯餐廳充滿現代感既一面。- 蒜泥白肉蒜香味超突出,但有少少搶走左豬肉片既味道,白肉下面仲有啲粉皮添!估唔到粉皮配蒜泥幾夾。- 原盅雲吞雞雖然係一個人既分量,但各材料既份量幾多,雲吞餡料豐富,雞件肉質亦唔會煲到太老,另外仲金華火腿粒同白菜仔,湯變得非常清甜。- 招牌蟹粉小籠包小籠包係我食上海菜非點不可既菜式,花樣年華既蟹粉小籠包外皮略嫌有啲厚,但在頂端咬一小口之後,蟹粉香味撲鼻而來,令人回味無窮。- 石鍋鮑魚飯炒飯唔會太濕,仍然保持粒粒分明既口感,配料有雞肉粒同冬菇粒,當然仲有主角既原隻鮑魚啦!一啖食曬成隻飽魚特別滿足。- 香蔥油淋雞客人可以將蔥油倒落整碟雞。如果驚太鹹,可以逐件雞點落蔥油到。我選擇左後者,蔥油味都已經好香,另外雞皮幾香脆,肉質幾嫩,啖啖肉。豆漿超級冰凍,甜度適中。花樣年華並非完全用年齡而判斷,心態決定一切,即使老邁都可以變得花樣年華。所以我認為餐廳並非主打年輕路線,而係任何人。

- 蒜泥白肉

- 石鍋鮑魚飯
石鍋鮑魚飯

- 香蔥油淋雞

香蔥油淋雞

豆漿超級冰凍,甜度適中。

2020-03-05
$270 (Dinner)
蒜泥白肉
原盅雲吞雞