2024-09-06 0 views
今次同爹哋媽咪一齊食晚餐順便去拎月餅帶佢哋去王家沙食比起以前食餐廳啲出品確係冇以前咁好前菜我哋叫咗拼盤有五款小食肴肉太咸醉雞都比較嚡其他都OK 銀芽炒鱔糊呢一個先係退步得最多食落真係又浸泥味同腥味但份量係足嘅可能鱔嘅來貨對味道亦都有影響青菜燴雞麵呢個仲keep到同以前食味道差唔多牛腩麵麻醬落得太多但依兩款款面口味都OK蟹粉小籠包味道偏腥 但都過得去嘅最後叫咗酒釀丸子冇諗過係全餐最好食🙂‍↕️由中學食到而家希望餐廳快啲進步返
今次同爹哋媽咪一齊食晚餐

由中學食到而家
希望餐廳快啲進步返

2024-09-04
2024-08-26 249 views
難忘的晚餐(後悔)本不想寫食評,但真的接受不到如此出品,從來沒有吃過那麼難吃的四喜烤麩,淡而無味,大小不一,上菜時是有微溫的,但可以用難吃來形容。蟹粉小籠包,蟹粉是腥的,伴碟的醋不酸,不知道加了多少水去淡化。咸肉津白,上菜時賣相不佳,像吃菜碎,菜本身完全沒有味道,只有伴咸肉一起吃才好一點。酸辣湯味道還可以。紅油抄手不酸不辣也不咸。京蔥爆羊肉,肉很硬,咸度還可接受。這餐飯吃完很口喝。。。。。這家店永無下次。。。。。。總結,終於明白為甚麼香港的食市生意如此淡薄,是有原因的。
難忘的晚餐(後悔)
這家店永無下次。。。。。。
總結,終於明白為甚麼香港的食市生意如此淡薄,是有原因的。

2024-08-25
2024-08-19 118 views
✔️精選滬式涼菜拼盤💗皮蛋豆腐:豆腐加上皮蛋還有肉鬆,口感香濃也很神奇,沒想過這個組合還能這麼好吃💗醉嘉美雞:用醉酒醃製過的雞肉,酒香四溢,雞肉細膩嫩滑,吃起來很過癮💗鎮江肴肉:肉經過長時間的醃制和燉煮,吃起來像皮凍,肉質肥而不膩,入口即化💗蒜蓉拍黃瓜:正正常常的一個菜💗四喜烤魅:有種素豆皮的感覺,個人吃不太習慣✔️炸黑毛豬扒擔擔麵豬扒外層金黃酥脆,內里肉質嫩滑,搭配濃郁的擔擔麵,確實很不錯。不過吃多了有點膩
✔️精選滬式涼菜拼盤

💗蒜蓉拍黃瓜:正正常常的一個菜

💗四喜烤魅:有種素豆皮的感覺,個人吃不太習慣

✔️炸黑毛豬扒擔擔麵
2024-07-28 220 views
越嚟越差上一次嚟都係兩年前上一次都係麻麻地, 所以都冇再返嚟. 咁啱冇位貪佢有位就入嚟, 發現低處未算低今次碟碟都唔掂小籠包皮厚清炒蝦仁冇味素鵝好似樹皮口水雞係冰凍以後唔會再嚟
越嚟越差

素鵝好似樹皮
口水雞係冰凍

以後唔會再嚟

2024-06-18 391 views
父親節叫外賣獅子球,回到家發現裏面肉未熟,而且相當之鹹,打電話通知經理佢話11點前返去餐廳可以換或者退款,真係非常之嬲,放咗工食完飯想坐下都唔得,仲要專登去退款,去到佢哋打開啲肉睇,仍然都係話啲肉係熟嘅,都費事同佢再爭辯,只可以諗點解香港咁多人北上食飯消費都有原因😖
2024-06-02 394 views
叫左嫩雞煨麵、小籠包、鍋貼、奶黃小麻球四樣嘢得奶黃小麻球入得下口嫩雞煨麵叫老雞湯麵貼切d,小籠包同鍋貼個皮厚,味道無乜特別。餐具好似十年無洗過咁,滿佈茶漬😥攞手一抹就甩,所以係咪真係無洗🫠
叫左嫩雞煨麵、小籠包、鍋貼、奶黃小麻球
四樣嘢得奶黃小麻球入得下口

2024-05-19 468 views
今日嚟到王家沙同屋企人食飯,叫左一個套餐再另加左一份炒飯同蔥油拌麵。頭盤精選滬式涼菜拼盤花雕醉雞,鎮江肴肉,肉鬆豆腐,手拍青瓜,四喜烤麩小籠包,保持到水準,皮薄多汁金沙大蝦,味道比較淡蔥油拌麵,個人覺得調味略嫌過分清淡燉湯,好清淡,健康養生之選炒飯,整體不錯有足夠配料炒四季豆鎮江糖醋骨松子魚,酸酸甜甜好開胃脆皮雞皮脆肉嫩,可惜附上既醬料只得色,味道嚴重欠奉薑汁湯圓,唔會太甜,不過不失人均消費$400,整體尚算可以,不過唔適合啲食唔慣清淡既朋友。

頭盤
精選滬式涼菜拼盤
花雕醉雞,鎮江肴肉,肉鬆豆腐,手拍青瓜,四喜烤麩

小籠包,保持到水準,皮薄多汁

金沙大蝦,味道比較淡

蔥油拌麵,個人覺得調味略嫌過分清淡

燉湯,好清淡,健康養生之選

炒飯,整體不錯有足夠配料

炒四季豆

鎮江糖醋骨

松子魚,酸酸甜甜好開胃

脆皮雞皮脆肉嫩,可惜附上既醬料只得色,味道嚴重欠奉

薑汁湯圓,唔會太甜,不過不失

2024-05-12
多年無食王家沙.花樣年華,記憶中王家沙以前都很好食,諗住找尋一下回憶,就同朋友來左九龍塘分店。三絲粉皮 - 味道正常,至於份量則如圖,本人就覺得非常少,兩個人share ,幾啖就無,但收我$68。🫥招牌蟹粉小籠包 - 一點蟹粉味也沒有,早知叫普通小籠包好了,而且小籠包的皮有點厚,不好吃。😦家鄉金腿炒飯 - 炒飯幾乾身,初初以為有一點兒的金華火腿,可是我們應該誤會了,而是雞肉粒,可惜雞肉粒淡而無味,還要用雪藏青豆,不合格!🤢炸黑毛豬扒擔擔麵 - 眼見豬扒炸得不錯,炸粉不會好厚,以為會有一樣好吃的,怎料黑毛豬非常乾,沒有肉汁,份量亦不多,眼見如圖好像只有半塊豬扒一樣。難食。🤮難食之餘還要收茶價又收加一,真係無下次。🤮🤮🤮

難食之餘還要收茶價又收加一,真係無下次。🤮🤮🤮
2024-05-04 267 views
很久沒來,這次五一來吃晚飯,晚上7點直入不用排隊,食客只有一半。食品質素很差,羊肉太硬, 豬扒像煲湯之後的豬肉,好鞋, 粢飯餡料很少,侍應生沒精打彩,最後二人吃了共400幾,性價比好低,不會再來了。
2024-05-01
Type of Meal
Dinner
周末無咩好做,就同朋友拉隊去又一城嘅「王家沙.花樣年華」試吓正宗上海菜。啲菜真係幾有驚喜,價錢又唔錯,食得好開心!✨今次食咗啲咩嚟:小籠包:啲皮薄到透明,湯汁超多,一啖咬落去滿口香濃,頂呱呱!蔥油餅:外皮酥脆,裡面蔥香撲鼻,味道正!梅菜扣肉:肉質超滑,梅菜味夠鹹香,好下飯,一試愛上。涼菜腩肉:夏天食涼菜正!這款腩肉夠味,醬汁拌飯剛剛好。

✨今次食咗啲咩嚟:

蔥油餅:外皮酥脆,裡面蔥香撲鼻,味道正!
梅菜扣肉:肉質超滑,梅菜味夠鹹香,好下飯,一試愛上。
涼菜腩肉:夏天食涼菜正!這款腩肉夠味,醬汁拌飯剛剛好。
2024-04-06
2024-04-01 370 views
一間不值得再去嘅垃圾餐廳!去之前已經打電話問是否限時,工作人員話不限時才去食。去到點餸菜食完,時間只不過是一小時,有位男士應行過嚟話幫我哋執碗碟,我哋話唔需要住可能會再叫,跟住士應黑面行開,不夠15分鐘一個著住西裝友嘅侍應行過來話幫我哋執碗碟,我哋話會再叫甜品,佢嘅態度好不禮貌地講如果你叫我至攞碗碟俾你。跟住好快就收走我哋所有碗碟,我以為出邊有好多客等住等枱所以想我哋走,但係出面係一個客都沒有,而且周邊都有好多吉枱,但點解咁嘅情況佢都仲要逼我哋走,即係話我哋一個半小時嘅食飯時間都沒有。原因好簡單,我諗就係快啲趕晒啲客走就可以早啲收工。而家香港咁嘅經濟情況都仲要咁對啲客,香港人點會唔上大陸消費呀!所以唔該你哋啲食肆講到啲香港人北上消費,係咪要先檢討一下自己啲員工態度和進餐時間呢?呢間咁嘅所謂有少少知名度嘅食肆我以後都唔會再去。一定Blacklist
2024-03-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2024-03-15 389 views
朋友話想去又一城行下,我都好耐無去個邊,行左陣大家都肚餓,又唔想食西餐於是就去左王家沙到食.招牌蟹粉小籠包 小籠包係必點,小籠包外皮有啲厚,但勝在湯汁多肉鮮味,不過唔太食到蟹粉味,似普通小籠包.鮮肉鍋貼 個皮有啲厚,但肉味濃郁~整體都Ok既.揚州炒飯炒飯炒到粒粒分明,唔算好油膩.京蔥爆羊肉配薄餅 羊肉味幾重,半肉幾嫩,配埋京蔥一齊食幾惹味。個薄餅我哋都以為係蔥油餅😂原來係包皮片鴨個隻,但薄餅都有啲厚.

招牌蟹粉小籠包

鮮肉鍋貼
個皮有啲厚,但肉味濃郁~整體都Ok既

揚州炒飯
炒飯炒到粒粒分明,唔算好油膩

京蔥爆羊肉配薄餅
2024-03-12 320 views
本身個日同屋企人book咗2位12:45食中午。12:30去到門口已企有幾枱客等緊人帶位(留意返冇人係門口帶位),咁我一齊同啲人就企係度排隊。個經理出黎帶位個陣直接無視咗條隊,帶咗排我後面兩個walk-in嘅客入咗去。咁我就問經理「點解我排緊隊仲有訂位嘅都未有枱,你俾排我後面嘅入先?」個經理就即刻發脾氣同我地排隊嘅人講「你地排好隊啦,唔係我一陣又俾人鬧啦。」我個下聽到已經勁燥底,跟住佢問我幾位,我答佢2位訂咗12:30,佢望咗下時間同我講「依家12:35,你12:45再黎啦」我問佢咁點解排我後面嗰兩個人仲要walk-in都入得,佢答「我地分咗walk-in客嘅枱同訂枱嘅枱,依家訂枱嘅冇位喎」,最好笑係我話咁我依家walk-in佢話唔得。正常有咩可能俾到walk-in客都俾唔到訂咗枱嘅客,佢自己唔睇好個場亂帶啲唔排隊嘅客入,俾人問句點解就發啲脾氣唔俾人入。真心癡線,勁趕客,最後直接去食第二間。

真心癡線,勁趕客,最後直接去食第二間。
2024-03-02
Type of Meal
Lunch
🙈還行的上海菜✨又一城是但揀既中菜~原來係一間有三四間分店既上海菜餐廳Let’s Try~~~✨Ordered:• 鎮江鎮肴肉味道不錯的~但覺得不夠凍同肉質有啲太實🥲• 闊佬炒飯一個幾qq既名但意外地不錯~類似蛋白炒飯加乾瑤柱!咸味適中✨• 招牌蟹粉小籠包不過不失的小籠包( ¯ᵕ¯ )♡皮薄餡靚、肉汁鮮甜!• 招牌東坡肉上菜擺盤醬汁很上色油脂含量較高!夠肥美🫶🏻但味道唔夠甜~仲有4個小包可以夾住食!解肥膩!• 酸辣湯酸辣程度適中 唔會太辣唔會太酸!• 香辣土豆絲整體上碟土豆絲嘅形狀不是想像中的幼度變了土豆條( °‪꒳​° )味道不夠辣同惹味~可惜可惜嚕🫣• 芝麻豆沙鍋餅熱度溫度夠、但可惜外皮不夠脆豆沙蓉甜度剛好!不太能吃甜的都可以接受!𖤐´- 整體感覺唔錯!3個人人均只係$270📍| 王家沙.花樣年華 (又一城) 🗺️| 九龍塘達之路80號又一城G樓G-23號舖🕰️| 11:30-2200🔍| #foodin九龍塘 #foodin上海菜#九龍塘餐廳#又一城中菜#又一城美食#又一食推薦餐廳
🙈
還行的上海菜✨
又一城是但揀既中菜~
原來係一間有三四間分店既上海菜餐廳
Let’s Try~~~

✨Ordered:
• 鎮江鎮肴肉
味道不錯的~
但覺得不夠凍同肉質有啲太實🥲

• 闊佬炒飯
一個幾qq既名但意外地不錯~
類似蛋白炒飯加乾瑤柱!咸味適中✨

• 招牌蟹粉小籠包
不過不失的小籠包( ¯ᵕ¯ )♡
皮薄餡靚、肉汁鮮甜!

• 招牌東坡肉
上菜擺盤醬汁很上色
油脂含量較高!夠肥美🫶🏻
但味道唔夠甜~仲有4個小包可以夾住食!解肥膩!

• 酸辣湯
酸辣程度適中
唔會太辣唔會太酸!

• 香辣土豆絲
整體上碟土豆絲嘅形狀不是想像中的幼度
變了土豆條( °‪꒳​° )味道不夠辣同惹味~
可惜可惜嚕🫣

• 芝麻豆沙鍋餅
熱度溫度夠、但可惜外皮不夠脆
豆沙蓉甜度剛好!不太能吃甜的都可以接受!

𖤐´- 整體感覺唔錯!3個人人均只係$270

📍| 王家沙.花樣年華 (又一城)
🗺️| 九龍塘達之路80號又一城G樓G-23號舖
🕰️| 11:30-2200

🔍| #foodin九龍塘 #foodin上海菜

#九龍塘餐廳#又一城中菜#又一城美食#又一食推薦餐廳
2024-03-10
2024-02-25 269 views
其實好多年冇去過呢間餐廳食嘢啦,今次一時興起相約朋友嚟到呢度gathering,但法國所有食物嘅質素比當年差咗好多除咗環境ok,小籠包叫做穩陣啲之外,其他嘢食都唔係好掂,例如松子魚一啲都唔脆,食落感覺好似番炸咁。
其實好多年冇去過呢間餐廳食嘢啦,
今次一時興起相約朋友嚟到呢度gathering,
但法國所有食物嘅質素比當年差咗好多