2023-09-19 16 views
今天放工約咗舊同事晚餐! 她在上環區工作的😀 佢話附近有間抵食高質居酒屋名字是無敵家😄,先前去過吃午餐,好味又抵食👍 於是約我去晚餐😉餐廳位於上環孖沙街9號地下舖🍽️ 港鐵上環站A2出口行幾分鐘就到! 它的外面設計很有懷舊日式風格的居酒屋💜 🎎內裏餐廳佔地兩層,裝潢以木系為主調,牆壁上貼滿了日本懷舊海報,梯間還擺放一埕埕自釀梅酒,佈置充滿復古風,仿致身日本古代,氣氛十足。我們坐樓上! 地方寬敞整潔,坐得很舒適😆店員非常友善,向我們介紹他們特色招牌菜式👍 前菜先來了海蜇梅酒漬😀 呢個好開胃! 係有梅酒味既海蜇,酸酸甜甜又非常之爽口😋串燒要了帆立貝串! 🍢加咗少少醬油和牛油一齊燒,食落好鮮甜,口感一流👍 生蠔煙肉卷很不錯! 鮮甜鹹互相配合,好好味😆清酒煮蛤蜊的清酒酒味好香! 蛤蜊都好大隻很鮮甜😉,份量不少!湯很好喝,是必吃的! 網燒牛扒🐮要了6成熟!燒得啱啱好,入口溶化,牛嘅鮮味和油脂味爆出嚟,但唔會太油膩,配上它的醬料,有不同層次,超好食👍最後來是猪軟骨拉麵🍜 🐷軟骨肉質煮得非常淋身,啲軟骨仲帶有少少膠質💯 拉麵的質感軟硬度適中,配埋芽菜木耳好有口感! 要贊個湯底好濃又唔會咸,可以喝

最後來是猪軟骨拉麵🍜 🐷軟骨肉質煮得非常淋身,啲軟骨仲帶有少少膠質💯 拉麵的質感軟硬度適中,配埋芽菜木耳好有口感! 要贊個湯底好濃又唔會咸,可以喝光😆

這間日式料理居酒屋的食物質數高,用心處理,價錢合理又唔貴!好適合上班一族放工後去輕鬆一下!真的值得向大家推介😘