2022-11-01
深水埗隨街都見到小本經營嘅餐廳仔,作為香港人梗係要支持下啦❤️。今次黎到依間主打食芝士嘅餐廳🧀,想試下究竟佢嘅芝士係咪咁好食,好食到做埋生招牌😋😋。餐廳細細間唔多位,但始終茶餐廳形式輪檯都好快🤩🤩。餐廳裝修有日本漫畫風格,牆上騎呢嘅畫風好搞笑🤪🤪。晚市食物選擇都好多,普普通通食個常餐又得,想鋸扒又得。四重芝士焗肉醬螺絲粉($58)(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)用左四種唔同嘅芝士果然唔同啲,芝士味爆濃😚😚,一上檯個下仲有氣泡滾緊,芝士拉絲唔洗講,加埋雞蛋配合芝士就減低油膩感,秋冬涼涼地嘅天氣就最啱食焗飯,食完個人都暖晒🥳🥳。另外,欣賞佢嘅份量夠大,同埋個煲好保溫,食到最後一啖都係熱嘅。流心芝士薯餅(跟餐+$12)(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)12蚊就食到芝味濃濃嘅薯餅😱😱,大大件之餘個皮嘅厚度適中,炸得好脆,咬開會有流心芝士,值得推薦。和風滑蛋免治牛肉飯($58)(⭐️⭐️⭐️⭐️💢)食左咁多芝士都想試下冇落芝士嘅款式。餐廳可能擔心番茄汁唔夠味,於是喺蛋上淋少少豉油,但我覺得豉油同番茄汁唔夾,唔落會更好味🙈🙈。值得一讚係份量夠大,有四隻雞蛋份量嘅滑蛋,亦煮到啱啱熟。另外,免治牛都稔身,配埋番茄汁好開胃😋😋。總括而言,食物份量夠大
用左四種唔同嘅芝士果然唔同啲,芝士味爆濃😚😚,一上檯個下仲有氣泡滾緊,芝士拉絲唔洗講,加埋雞蛋配合芝士就減低油膩感,秋冬涼涼地嘅天氣就最啱食焗飯,食完個人都暖晒🥳🥳。另外,欣賞佢嘅份量夠大,同埋個煲好保溫,食到最後一啖都係熱嘅。 流心芝士薯餅(跟餐+$12)(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
12蚊就食到芝味濃濃嘅薯餅😱😱,大大件之餘個皮嘅厚度適中,炸得好脆,咬開會有流心芝士,值得推薦。 和風滑蛋免治牛肉飯($58)(⭐️⭐️⭐️⭐️💢)
食左咁多芝士都想試下冇落芝士嘅款式。餐廳可能擔心番茄汁唔夠味,於是喺蛋上淋少少豉油,但我覺得豉油同番茄汁唔夾,唔落會更好味🙈🙈。值得一讚係份量夠大,有四隻雞蛋份量嘅滑蛋,亦煮到啱啱熟。另外,免治牛都稔身,配埋番茄汁好開胃😋😋。 總括而言,食物份量夠大,款式夠多,係打工仔放飯嘅好選擇😍😍。
~~~~~~~~~~~~~~
芝士冰室 深水埗福榮街101號地舖
👍地點方便