屯馬~開通~既然咁興奮,當然要explore下附近有咩好食。土瓜灣站D2出口5分鐘路程有個新商場soda mall,就喺新樓嘅環海東岸樓下,人流較少,仲未有好多商舖進駐,所以呢間餐廳環境靜靜哋又唔迫,良心小店係絕對值得支持嘅!餐廳裝潢偏和風,有啲日式食堂嘅感覺,座位多而寬敞,仲無限時用餐添!食物選擇極為豐富,價錢親民,主食正常發揮,小食係非常出色呀ゲッ!(꒪ꇴ꒪|||)!;可樂餅:紫芋栗子 / 南瓜 $28/兩件 記憶中上次食可樂餅係喺日本。呢兩件即叫即炸,炸得恰到好處,外脆內軟,炸漿唔會過厚或過於油膩,放入口依然熱辣辣。餡料飽滿,紫芋泥綿滑但偏甜,配埋粒粒碎栗子口感更豐富。南瓜泥同樣綿滑,每啖都好滿足,記得點埋沙律醬呀!;一口番薯仔 $18/8粒番薯仔細細粒幾qq,一口size又方便食,味道香甜,好似donki嗰啲咁好食。;黑豚肉鍋 $88鍋物同拉麵一樣有好多湯底揀,我揀咗鏗魚湯 ,甜甜地好似日式邊爐嘅味。個鍋除咗黑豚肉之外仲有芋絲、金菇、娃娃菜、冬菇、洋蔥、蘿蔔、豆腐同日本板魚蛋(滿滿嘅蔬菜LOL),吸曬甜甜嘅鏗魚湯汁,係健康之選!;東京風炭燒雞扒拉麵 $70湯底有好多味可以揀,
東京風炭燒雞扒拉麵

;可樂餅:紫芋栗子 / 南瓜 $28/兩件
南瓜泥同樣綿滑,每啖都好滿足,記得點埋沙律醬呀!

可樂餅

;一口番薯仔 $18/8粒

;黑豚肉鍋 $88
黑豚肉鍋

;東京風炭燒雞扒拉麵 $70
湯底有好多味可以揀,分別係豚骨、醬油、地獄辛辣、鰹魚、麵豉、蕃茄,悉隨尊便。今次嗌左蕃茄湯,湯底甜,飲完唔會口渴,應該無落味精。雞扒切件上,一共有四件,加左甜甜地嘅燒汁,係日式雞肉串嘅味,配搭得宜之餘肉質juicy。拉麵偏硬身,掛湯能力唔錯,仲有半隻溏心蛋、粟米、木耳、昆布、同日本板魚蛋,飽!
2021-07-05
Type of Meal