2023-03-12 129 views
小弟都幫襯過好幾間分店,咁岩都係新界區,再加一間係尖沙咀既,水準普普通通啦⋯今次約左個客食飯,選址係荷里活廣場,由於個度真係無咩好食又要地方坐得舒服,決定訂「莆田」會比較穩陣⋯先上枱係醬醃蘿蔔,唔酸但又開胃,做開胃前菜確係稱職因為得兩個人關係,只係叫左三道菜,首先上枱係「莆田」既主打「百秒黃花魚」,佢號稱魚身只係用左一百秒去烹煮,的確魚肉係好滑,有少許湯汁浸住魚身,但味道都係好清既,可能冰鮮魚關係,略嫌欠缺少許鮮味,但都好食既跟著上碟係「芋香鴨」,依個有啲驚喜,炸得火喉剛好不油膩,啖啖鴨肉而不鞋身,芋蓉有喧賓奪主之嫌,索晒鴨既肉汁,好出色最後係皇牌「興化炒米粉」,用料十足,有哆頭蟶,蜆,蝦仁,津白,小棠菜,花生,紫菜,米粉幼如髮絲(當然依個係比喻啦😂),份量仲要唔少,乾濕岩岩好,而且食到尾碟底係無乜油既以前食福建菜會諗起「莆田」,闊別一排再試,今次拾回對「莆田」既信心,而且環境又坐得舒服,相信會引起我試其他菜式既興趣

先上枱係醬醃蘿蔔,唔酸但又開胃,做開胃前菜確係稱職

2023-03-12
Type of Meal