2023-12-05
最近食火鍋較多,好耐無食韓國野,今次同友人聚餐,特別搵咗間位於旺角女人街嘅韓式餐廳,方便就腳嘛。呢間餐廳走型格的工業風路線,門口處有L型的大梳化,裡面有多座4人檯,空間尚算寬敞。先來一份韓式炸餃拼盤作前菜小食,拼盤有泡菜餃2隻、粉絲餃2隻及雞皮餃2隻,皮薄餡多,始終泡菜餡最有韓式味道。另外真露焗蜆一擺上檯都幾香氣撲鼻,好濃郁的蒜蓉味,加上少少酒香,蜆的份量都算多且新鮮,不過最好食都係鋪在底層索晒汁的粉絲。至於韓式芝士溫泉蛋豚肉蓋飯真係超邪惡,因為面層芝士勁多,連同半熟溫泉蛋融合一齊,加上豚肉及菠菜,每啖都好滿足。最想推介的是主菜韓川菜包五花腩,店家特別用小蠟燭火爐仔保持住腩肉的溫度,三大塊五花腩燒得勁香口,唔會太乾身仲有少少juicy的肉汁,可以事前向店員講定秘製魔鬼辣醬想要有幾辣,我覺得少少辣就夠,因為太辣會蓋過五花腩的肉香,然後按自己喜好口味配芥末醬、醬汁、洋蔥及蒜片,以生菜包住嚟食,好好味又唔會覺得油膩,而且兩個人食都幾飽肚,可見其份量都幾多。