2022-08-30 37 views
為慶祝老朋友生日,到元朗品嚐Omakase,我哋揀咗$1080套餐,包括有前菜、十四款壽司、手卷、湯及甜品。前菜溫室蕃茄配黑醋汁,加咗山葵蔥花嘅冷麵&炸無花果配芝麻豆腐醬,開胃之選!漬物:醬油漬牛蒡、鹽水醃製榨菜、木魚味蒜頭&開胃酸薑。壽司:北海道帆立貝新鮮帆立貝,味道鮮甜,加入鮮磨Wasabi 同海藻鹽,感覺鮮甜而清新。鱸魚鱸魚最佳食用季節喺夏天,肉質清爽, 加入柚子皮,味道微微帶酸甜,好清香。沙椎魚肉質較為結實,上面加咗帶辣嘅蘿蔔蓉,食落有微甘味道。間八( Kanpachi)Kanpachi 口感爽脆,魚味香濃,加上魚子醬,味道極為豐富。深海池魚池魚肉質細緻,魚脂比例較多,甘香可口美味。北海道北寄貝由於係「活」嘅北極貝,加咗少少七味粉, 肉質更加鮮甜爽口, 用上火炙做法,令味道更加濃郁。伊佐木肉質煙韌啲,魚皮輕輕燒過,迫咗啲魚油出嚟更加香。 小柱小柱係青柳嘅背柱位, 口感帶爽口, 加上酸橘汁帶出小柱嘅鮮味, 連埋脆紫菜一齊食好夾。池魚來自島根縣嘅池魚,肉質鮮嫩肥美,魚味比較香濃, 配上蔥花,味道好一致。牡丹蝦北海道牡丹蝦,蝦肉鮮甜爽口, 上面鋪滿燒香咗嘅牡丹蝦蝦頭膏,香濃惹味。醋醃
前菜
溫室蕃茄配黑醋汁,加咗山葵蔥花嘅冷麵&
炸無花果配芝麻豆腐醬,開胃之選!
漬物:醬油漬牛蒡、鹽水醃製榨菜、木魚味蒜頭&開胃酸薑。
壽司:
北海道帆立貝
鱸魚
沙椎魚
肉質較為結實,上面加咗帶辣嘅蘿蔔蓉,食落有微甘味道。
間八( Kanpachi)
深海池魚
池魚肉質細緻,魚脂比例較多,甘香可口美味。
北海道北寄貝
伊佐木
肉質煙韌啲,魚皮輕輕燒過,迫咗啲魚油出嚟更加香。

小柱

池魚
牡丹蝦
醋醃鯖魚
經過燒過嘅鯖魚,迫晒啲油出嚟,魚味更加香濃,加上芝麻同醋醃白板昆布, 味道更加豐富,佢嘅做法有少少似關西壽司,押壽司,外表方方的。
中吞拿魚腩
經過熟成七日嘅長崎縣中吞拿魚腩,色澤粉嫩,魚味比較濃郁。

大吞拿魚腩
經過熟成七日嘅長崎縣大吞拿魚腩,大拖位於最肥美嘅部位,魚脂含量極高, 口感自然特別潤滑, 油香特別濃郁。
馬糞海膽
北海道嘅馬糞海膽,味道鮮甜,口感creamy。
三文魚籽
魚籽經醃漬過,再加柚子皮同酸橘汁,味道清新。魚子爆開,口內充滿鮮味。
手卷
手卷材料包括有拖羅蓉、芝麻、醃製黃蘿蔔&紫蘇葉等,味道相當豐富,增添層次感!
食完最後一款壽司,就有暖暖嘅味噌湯,味道比濃郁。
甜品有蜜瓜配上煙韌嘅三色丸子,密瓜清甜可口。

不知不覺食咗好多道菜,款款都有唔同特色,慶生要食咁多嘢先夠滿足嘛!
Type of Meal
Dinner