2021-07-27 84 views
放幾日假,到大埔搵個frd食個飯先。今晚好想食雞煲,個frd 就建議黎呢間麻痺英,好抵食。我喺太和行過黎都唔遠,5分鐘就到,都幾方便。入到去有個小suprise,店員唔係亞洲人,佢非常醒目。而且呢度任飲任食,飲品係自助拎,仲有調味料都係,好似去左韓國食店咁,有一種異國風情嘅感覺,旅行mode又撻著啦🤣去開呢d雞煲店都預左衛生爭d,但同其他比較黎講,麻痺英都幾乾淨,碗筷同枱面係乾爽,入去冇乜味道。我有少少怕坐角落頭,由其見到有個兜裝住d藥水棉花用黎殺蚊滋,真係毛管動。但喺度就完全冇呢個感覺,唔錯喔~我地叫左個藥膳醉雞煲,材料幾足,有薑片、川芎、北芪、黨參、杞子、紅棗同蟲草花。滾起後我地試左舊雞,冇乜味道但幾嫰滑。後來放d菜同菇再煲下,非常嘅清甜,一黎個菜新鮮,二黎個煲愈滾愈出味,開始食到藥材味道,但又唔會太勁,喜歡佢嘅薑片味,輕微嘅辣味令人更加開胃。配料選擇好多,最喜歡涼拌黃金皮蛋、手拍青瓜、涼拌木耳。皮蛋冇腥澀味,好香蒜、尖椒、醋等味道但又唔會搶左皮蛋本身嘅香味;而青瓜同木耳嘅調味比例分配適中,encore左2次,好岩我地一邊傾計,一邊密密食。其他火鍋配料仲order左肥牛、滑牛、豬頸

藥膳醉雞鍋

涼拌黃金皮蛋、手拍青瓜、涼拌木耳

其他火鍋配料仲order左肥牛、滑牛、豬頸肉、鯇魚腩片、炸魚皮、豬腩片、牛栢葉、豬皮、生菜、冬菇等等。每款都砌得好整齊,就算second round都仍然好有心機砌靚。

火鍋配料

d材料好新鮮,d菜仲靚過我琴晚自己街市買嗰d🤣

新鮮蔬菜

仲有炸魚皮,脆口又唔油

炸魚皮

滑牛有d韌,俾frd食。但豬腩片夠肥歸我嘅,豬皮同牛栢葉都好爽口彈牙,個湯愈黎愈香濃,所以我地又order多轉,食量真係嚇死人。
好彩我地早黎咋,後來都已經滿座了。整體都好滿意呢一餐,下次要試麻痺魚

藥膳醉雞鍋
涼拌黃金皮蛋、手拍青瓜、涼拌木耳