2021-09-03
契妹生日話想食法國菜,五人晚聚就由佢揀咗去中環一試「Bouchon Bistro Français」。法式小館面積不大,但勝在樓底高高,滿座時都唔會覺得過份嘈雜。牆上簡單掛出嘅畫品全部都係同法國文化有關,擺出嘅酒瓶亦均為法國出品,法國主題非常全面。玻璃窗身後嘅廚房透明度十分高。用餐大堂擺出嘅全為二至多人合拼式高櫈散座,年長嘅食客有機會坐得唔係咁舒服。桌上有齊備嘅自用餐具及口罩套,簡潔衛生。店內光線偏暗,小肥眼力唔係太好,想細閱兩頁餐牌都有少少難度,幸好之前於官方網頁已經睇過,並早已選定食物及餐飲。話明係慶生當然係要飲酒酒啦!點好菜,溫婉嘅服務生隨即送上皮脆包鬆軟嘅暖手麵包。Escargots de Bourgogne – Burgundy Snails, Herb and Garlic Butter($98/半打;$178/一打):法式蝸牛軟潤中帶點彈牙,簡單以香草及蒜香牛油調味即增添芬芳及惹味。Assiette de Foie Gras – Terrine of Foie Gras & Seared Foie Gras, Toasted Baguette, Fig Chutney($
法式小館面積不大,但勝在樓底高高,滿座時都唔會覺得過份嘈雜。 牆上簡單掛出嘅畫品全部都係同法國文化有關,擺出嘅酒瓶亦均為法國出品,法國主題非常全面。 玻璃窗身後嘅廚房透明度十分高。 用餐大堂擺出嘅全為二至多人合拼式高櫈散座,年長嘅食客有機會坐得唔係咁舒服。 桌上有齊備嘅自用餐具及口罩套,簡潔衛生。 店內光線偏暗,小肥眼力唔係太好,想細閱兩頁餐牌都有少少難度,幸好之前於官方網頁已經睇過,並早已選定食物及餐飲。 話明係慶生當然係要飲酒酒啦!
契妹同佢哥哥就分咗客紅酒燉牛肉「Boeuf Bourguignon – Braised Black Angus Shoulder, Red Wine, Bacon, Mash 」($268)。
啱啱做完運動嘅K兄就要咗份肉眼扒「Entrecôte “Ribeye” 」($318 for 340g)。 Tartare de Filet de Boeuf – Toasted Baguette, French Fries($268 for 230g):XO仔點嘅牛肉他他色澤紅潤艷麗,中央嘅生蛋黃亦橙亮鮮明,撈勻哂黎食,生牛肉嘅質感柔滑軟熟,味道更加係恰到好處,芳香鮮濃得黎完全唔會覺得好咸,個人誠意推介。