2024-05-27
上次去過蘭桂坊嘅加州大廈後,發現呢座大廈真係有好多野食,今次我地再去就揀左間意大利餐廳,餐廳環境雅致有情調,岩哂注重儀式感嘅VV🥰先黎餐包及白酒,就開始我地正式嘅晚餐喇🫶🏻🌿Carpaccio di Ricciola呢款係薄切油甘魚配香橙,油甘魚油脂豐富,加入了醋調味,伴有香橙及青辣椒,混合一齊食用令味道層次感更豐富🌿Capesante, Arance Rosse & Nocciole 擺盤精緻且顏色鮮艷,主角為香煎帶子,配上瀨尿蝦汁及榛子,味道清新香口🌿 Aragosta用鮮蝦他他配上龍蝦湯,鮮蝦他他口感嫩滑,混合埋青檸更顯鮮味,配上濃郁嘅龍蝦湯,味道平衡得剛好🌿I Fusilloni alla Carbonara di Quaglia呢個卡邦尼螺絲粉好有驚喜😍口感非常creamy,味道雖然偏鹹,但完全不會覺得膩,配上鵪鶉肉醬,滿足了味蕾🌿Asparagi & Parmigiano香煎蘆筍配上帕馬森芝士,配合主菜一齊食用非常適合🌿Controfiletto M5澳洲黑安格斯M5西冷配合Rosemary以香烤方式烹調,肉質軟腍,呈現出漂亮嘅粉紅色🌿Signature Tiramisu
先黎餐包及白酒,就開始我地正式嘅晚餐喇🫶🏻
🌿Carpaccio di Ricciola
🌿 Aragosta
🌿Asparagi & Parmigiano
香煎蘆筍配上帕馬森芝士,配合主菜一齊食用非常適合
🌿Controfiletto M5
🌿Signature Tiramisu
佢成功入選比我食過嘅Top 5內😍口感超Creamy但味道又唔會好甜,咖啡味好香濃,絕對適合大人嘅口味
🌿Sicilian Cannoli
傳統意大利甜品,外層香脆,內有香軟夾心配上開心果碎,為晚餐劃上完美句號