2024-06-03
蘭桂坊好多樓上餐廳, 今日同朋友去ARIA 食意大利菜。 餐廳有露台位置,用上落地玻璃, 光線充足。而且設計以意大利風格,傢俬及掛畫都非常有心思。因為我哋黃昏時段上到去,所以睇到晚霞及夜景。現場仲有live Saxophone 🎷 演奏, 增添浪漫氣氛。🍹 cocktails Welcome to the south Sicilian Journey 兩抔雞尾酒各有特色, 甜甜酸酸非常好味,兩款都有不同嘅Rum酒,而且仲好靚添,好啱打卡。麵包非常香脆, 內裏已揸滿牛油,沾少少橄欖油,我食唔停口。薄切油甘魚配香橙 厚厚的油甘魚片油脂豐富,魚味香濃,配上香橙醬汁,好開胃。香煎帶子配瀨尿蝦汁及榛子 顏色鮮艷,煎香帶子再沾上秘製瀨尿蝦汁夾上榛子一齊食,口感層次豐富。龍蝦湯 高溫嘅湯碟,即是倒上龍蝦湯, 配上鮮蝦肉他他,有青檸味香草味及龍蝦湯嘅鮮味。卡邦尼螺旋通心粉,配鵪鶉肉醬 用上鵪鶉肉醬,味道濃烈,而且醬汁creamy, 好滿足。日本牛肉ribeye 配蘆筍煎香的牛扒,油脂分布均勻,肉質鮮嫩, 牛香味濃 。甜品檸檬雪葩檸檬雪葩,解膩, 而且有清新香氣Tiramisu 軟滑有酒香,多種層次口感
🍹 cocktails
Welcome to the south
Sicilian Journey
麵包
非常香脆, 內裏已揸滿牛油,沾少少橄欖油,我食唔停口。
薄切油甘魚配香橙
厚厚的油甘魚片油脂豐富,魚味香濃,配上香橙醬汁,好開胃。
香煎帶子配瀨尿蝦汁及榛子
龍蝦湯
卡邦尼螺旋通心粉,配鵪鶉肉醬
用上鵪鶉肉醬,味道濃烈,而且醬汁creamy, 好滿足。
日本牛肉ribeye 配蘆筍
煎香的牛扒,油脂分布均勻,肉質鮮嫩, 牛香味濃 。
甜品
檸檬雪葩
檸檬雪葩,解膩, 而且有清新香氣
Tiramisu
軟滑有酒香,多種層次口感