2021-06-27
奧爾加一向喜歡食蟹,由於家有喜事,於是同媽咪去慶祝一下。我哋揀呢度有另一個原因既,就係一般尖沙咀既餐廳都開到夜晚十點,呢度就開到夜晚十一點半,而且可以最多6人一檯。遲下家姐完婚,叫埋姐夫,我地一家六口可以坐一圍檯咁開心食夜少少都得,唔駛咁趕。呢度專食蟹,有5種主打蟹菜式。避風塘炒蟹$688呢度既招牌菜,喜歡食蟹既我當然要點黎試下。個蟹好新鮮,好好食,周圍既脆炸香蒜同芝麻令成道蟹食出獨特既香辣海鮮滋味。聽老闆娘話,黎緊7月係OpenRice 訂座,叫避風塘炒蟹有8折,有叫呢隻蟹既會再送每人一隻黃金流沙蝦球。黃金流沙蝦球 $38/隻 (2隻起)新鮮既蝦外層塗上一層牛油咸蛋,經油炸,入口外脆內軟,而且咸蛋既濃郁味直逼味蕾,令人回味無窮。磯燒鮑魚 $48/隻 (2 隻起)磯燒汁有蠔油既味,唔太咸,反而有少少甜味,鮑魚肉質軟身,整體入味但又保持到海鮮既鮮度。潮式酸菜魚 $168用新鮮龍躉,酸菜,小辣椒🌶️烹製,魚肉香甜,口感鮮美。酸菜湯比較微辣,但不失暖胃既好選擇。食物賣相一流,同埋隻蟹公仔一齊影,呃like 都得!乳鴿王 $88/隻由於媽咪鍾意食乳鴿,我地叫左一隻食,都幾香脆好食。上海小籠包 $
呢度專食蟹,有5種主打蟹菜式。
避風塘炒蟹$688
黃金流沙蝦球 $38/隻 (2隻起)
磯燒鮑魚 $48/隻 (2 隻起)
潮式酸菜魚 $168
食物賣相一流,同埋隻蟹公仔一齊影,呃like 都得!
乳鴿王 $88/隻
由於媽咪鍾意食乳鴿,我地叫左一隻食,都幾香脆好食。
上海小籠包 $48
對小籠包控黎講,去到邊都叫一份小籠包係常識吧!
蒟蒻芒果梳打 $28
有雜果賓治同芒果汁,仲有梳打水調製,甜甜地,有芒果味,解渴既夏日飲日。
薑汁撞奶 $36/杯
薑味重,有奶香,口感幼滑。