2023-06-07
難得去昂平360,梗係要去附近覓食啦,喺纜車站附近見到有間川菜餐廳「花椒八角」同東薈城都只係大概五分鐘路程,行完outlet拎住戰利品過嚟食飯最啱~ 餐廳裝修非常特別,以舊年代老香港為主題,餐廳環境好寬闊,啲樓底好高,有好大塊落地玻璃之外啲位仲好寬落‼️麻辣烤鱸魚好快就上檯了,我哋首先食左配菜先,配料有蓮藕、萵筍、雲耳,水晶粉等,有咗湯料嘅澆灌食落特別香🤤 估唔到未開賽我同朋友就已經用筷子夾起吸汁嘅水晶粉再暴風吸入口中,睇嚟呢一場係好激烈嘅賽事😂 魚身酥脆而微焦,喺紅油鮮亮嘅麻辣鍋入面熱氣沸騰,所以隔無耐我哋就開始食魚了,鱸魚肉多鮮嫩骨又唔多,雪白魚肉能直接從魚骨上刮下,食得好爽!宮保雞丁紅紅火火嘅一大碟宮保雞丁,一見到就覺得佢好吸引🔥 外焦內嘅雞肉嫩被淹沒喺辣椒堆中,有一種喺辣椒堆入面尋寶嘅感覺~每一粒雞肉都帶住辣椒過油後嘅濃香,配合花生嘅香脆,入口後舌尖先感覺到微微麻味,然後會有股甜甜哋嘅香氣衝擊味蕾,經過咀嚼之後又會有少少酸味,但又唔會太刺激,一粒接一粒根本停唔到!確認過眼神,佢就係我心目中嘅宮保雞丁了😚蒜泥白肉呢度菜一定要夠多蒜泥先至好味,呢到做得到,而我覺得最犀利係將蒜泥打成極
麻辣烤鱸魚
宮保雞丁
紅紅火火嘅一大碟宮保雞丁,一見到就覺得佢好吸引🔥 外焦內嘅雞肉嫩被淹沒喺辣椒堆中,有一種喺辣椒堆入面尋寶嘅感覺~每一粒雞肉都帶住辣椒過油後嘅濃香,配合花生嘅香脆,入口後舌尖先感覺到微微麻味,然後會有股甜甜哋嘅香氣衝擊味蕾,經過咀嚼之後又會有少少酸味,但又唔會太刺激,一粒接一粒根本停唔到!確認過眼神,佢就係我心目中嘅宮保雞丁了😚 蒜泥白肉
呢度菜一定要夠多蒜泥先至好味,呢到做得到,而我覺得最犀利係將蒜泥打成極細嘅幼蓉,同肉混合得更好~口感亦瞬間提升N個層次!五花肉好大塊,肥瘦相間嘅程度剛剛好,而且切得薄薄但不又失肉感,薄薄一層五花肉+青瓜片梅花間竹卷起,令口感更加清爽,我鍾意先將五花肉及青瓜浸滿紅潤透亮嘅辣椒油,然後夾一小堆蒜泥於上端,再一啖食晒全部,香到去入心~ 草莓沙冰
口感稠密又有乳酪嘅醇厚奶香,果味濃郁香甜、顏色粉粉嫩嫩,邊食川菜邊整番杯簡直係透心涼,酸酸地仲好開胃添~ 鮮檸特飲
氣泡喺杯中輕快地跳躍,飲落冰爽過癮,可謂輕盈清新之選,解辣之餘降低不少罪惡感😉