2021-08-07 360 views
🍽 座銀 (中環)中環歌賦街7號地舖跑馬地景光街13號地下A舖🐽今次就黎到中環試下另一間雞白湯拉麵名店嘅「座銀」,中環店有廿個座位左右,較為闊落舒適!但由於佢位於寸金尺土嘅中環,價錢亦貴了一個檔次🤑呢次🐽就試左招牌嘅雞白湯拉麵、海鮮雞湯拉麵及小食炸雞!⚠️注意:拉麵並沒有配溏心蛋,係需要另外加配!🐽雞白湯拉麵 $138 (🧡🧡🧡🧡)​ 首先都係要講下呢碗拉麵既靈魂「雞白湯湯底」,同樣超級香濃嘅雞味,但「座銀」就用了比較西式既手法將雞湯打成泡沫狀,口感就較為細緻,亦都比較綿滑🤤即使配上幼幼的拉麵條也足夠掛湯。而配料方面的炸牛蒡口感香脆亦為呢碗拉麵畫龍點睛🤩而拉麵叉燒也是慢煮豬肉、雞肉各一塊,肉嘅厚度適中,豬肉肥度適中,而雞肉就比較驚豔,嫰滑帶點肉汁😋😋海鮮。雞拉麵 $98(🧡🧡🧡🤍)呢碗拉麵比起雞白湯拉麵多左一種海鮮嘅鮮味,但🐽就覺得遮蓋左原本雞白湯既雞香味,導致失色了不少。麵質、配料方面亦同雞白湯拉麵的一樣。棵木煙燻溏心蛋 $15 (🧡🧡🧡🧡)食拉麵點少得溏心蛋!而呢到嘅溏心蛋非常特別,是經過煙燻處理,呢種手法為蛋帶來多一種香氣🤩配上流心嘅蛋黃,真係配合得天衣無縫🥰唐揚炸雞 $48 (🧡
🍽 座銀 (中環)
中環歌賦街7號地舖
跑馬地景光街13號地下A舖

⚠️注意:拉麵並沒有配溏心蛋,係需要另外加配!🐽

雞白湯拉麵 $138 (🧡🧡🧡🧡)​

海鮮。雞拉麵 $98(🧡🧡🧡🤍)

棵木煙燻溏心蛋 $15 (🧡🧡🧡🧡)

唐揚炸雞 $48 (🧡🧡🧡🧡)
🐽好鍾意食日式炸雞,每次去拉麵店都會叫呢款小食🤩而「座銀」嘅炸雞果然冇令我失望,雞塊炸得外脆內軟,而且仲有好多肉汁留係入面,算是高質的炸雞😋

兩者比較之下,🐽會更喜歡原味的雞白湯拉麵。有食過既讀者都可以留言分享下你地既睇法! 未食過嘅,強烈推薦一定要試左雞白湯先😋😋

(5分滿分,🤍=0.5分)⁣⁣​
環境 :🧡🧡🧡🧡