2012-09-01
昨日生日,今日想到天膳食餐壽司enjoy下。被安排坐在bar枱位,但這個位可算是全餐廳最差的位置,因為所有壽司刺身都在我們的位置出餐。Bar枱週圍的食客都像和一個叫Tommy的師傅很熟,但講真,有兩堆女士都幾扮嘢,成日都叫師傅幫佢地custom-made一啲食物俾佢。我旁邊來了兩名盛女,她們帶了枝香檳要店員幫她們雪凍點才飲。其中一人的衣服已常常「料」到我隻手,跟住不知何是餐廳突然爆了一聲佢響,然後我見到好多泡和液體噴到我老公件衫。原來店員開香檳。旁邊那位扮嘢的食客只要很淡然地說,「可能係開我枝香檳」,然後同佢朋友講,「我最怕啲餐廳啲人唔識開香檳」云云。間餐廳只係遞上啲廁紙俾我。要我叫佢地換過啲濕毛巾佢地先去做。點知換了毛巾給我之後,旁邊那位盛女又攞咗我條毛巾用,我又要再攞。今次發覺食物加了價,自選十項要$170+10%,但食物水準好似有點下降,不夠鮮味,海膽尤其死實實,可以不點。心情真是會影響味道。本來用來慶祝的一頓飯被弄得不太愉快,只能以「以後不再來吃」作為對自己的交待。