2024-05-12
近年好多中餐廳都用上西式格調,設計上整體感覺比較精緻,位於尖沙咀Zentre嘅胡同都有呢種格調。環境方面比較昏暗,一入門口有一種入左酒店lounge嘅感覺,再加上落地大玻璃方便欣賞維港夜景。 🌕🌕🌕🌑🌑燈映牛肉味道唔錯,甜甜地,略嫌唔夠薄,唔夠通透 🌕🌕🌕🌑🌑火焰胡椒片皮鴨(半隻)會有師傳喺你面前花式翻熱隻鴨再片皮,除左觀賞之餘亦都令鴨皮更加香脆 🌕🌕🌕🌕🌑大紅燈籠高高掛辣椒煮軟殼蟹,辣椒好香,軟殼蟹鬆脆,但係以呢個排場黎講略嫌唔夠辣 🌕🌕🌕🌑🌑海龍皇簡單一個蟹肉湯 🌕🌕🌕🌕🌑麻辣蝦香脆爽口,唔夠麻唔夠辣 🌕🌕🌕🌑🌑鹹肉津白為左上枱嘅時候可以成朵花咁,同一般上湯浸嘅津白有少少唔同,比較爽口(硬身) 整體黎講菜式都係比較精緻,但係唔知係唔係為左遷就香港人口味,川式嘅麻度同辣度比想像中弱好多,無左個神髓,只係用好多辣椒堆砌左一個好澎湃嘅視覺辣度。食川菜就係想麻想辣,當然為左迎合市場而適量調整口味係在所難免,但係過度遷就市場就無左本來嘅特色。
🌕🌕🌕🌑🌑燈映牛肉
味道唔錯,甜甜地,略嫌唔夠薄,唔夠通透
🌕🌕🌕🌑🌑火焰胡椒片皮鴨(半隻)
🌕🌕🌕🌕🌑大紅燈籠高高掛
🌕🌕🌕🌑🌑海龍皇
簡單一個蟹肉湯
🌕🌕🌕🌕🌑麻辣蝦
香脆爽口,唔夠麻唔夠辣
🌕🌕🌕🌑🌑鹹肉津白