2020-05-04
其實每次經過登打士街都比"鮮入圍煮"大招牌吸引, 今晚落毛毛雨, 涼返少少, 就同屋企人去打邊爐暖下胃。餐廳內面積不大, 但每檯之間都幾闊落, 裝修樸素, 其中一面放了海鮮, 佈排很有街市style湯底方面, 有雞煲同埋普通款式湯底選擇, 但今晚還是想食返清清地, 揀左【粟米濃湯】HK$78湯底中有栗米粒, 整體味道好似飲緊酒樓既粟米魚肚羹, 夠哂清甜。【牛胸白肉】HK$138質地超爽嫩滑, 充滿油花, 牛脂豐富【西班牙豬腩片】HK$58味道好有驚喜, 一致覺得呢款仲好食過牛, 非常嫩口。肥瘦平均, 但不會有種油膩感, 反而有淡淡豚肉香, 推介!!【爽口花膠雲吞】HK$48似乎是即包, 不是長期的雪藏貨, 雲吞中釀滿粉嫩鮮甜豬肉, 不過就食唔出/睇唔出有花膠。【蟹子墨汁墨魚滑】HK$88蟹籽份量太少, 其實唔太食得出加左蟹籽既口感, 不過墨魚滑中加入左墨魚幼粒, 食落總算有層次, 同埋墨汁香味幾出, 整體質地偏林, 不是彈牙口感。【蝦子麵】HK$12打邊爐通常食開出前一丁/烏冬, 但原來配蝦子麵, 味道又幾正, 幼麵質地易索湯, 今次揀左個清甜湯底, 襯托到個蝦子麵清清地味道。 Ord
【牛胸白肉】HK$138
質地超爽嫩滑, 充滿油花, 牛脂豐富
【西班牙豬腩片】HK$58
【爽口花膠雲吞】HK$48