2021-08-19 1545 views
裝修有啲懷舊感覺~而且晚巿都好多人。我見人手有啲不足~招呼唔切食物方面都係新鮮同好食嘅~係屬於可以有下次系列嚟嘅尤其個花膠雞湯~第二日都仲掛住,真係估唔到個湯底有啲驚喜

食物方面都係新鮮同好食嘅~係屬於可以有下次系列嚟嘅

尤其個花膠雞湯~第二日都仲掛住,真係估唔到個湯底有啲驚喜
2021-06-24 1330 views
朋友介紹左間懷舊裝修的打邊爐試下,但因為今晚要上堂的關係,所以早食晚餐,變了我們是第一個客人😅。入到店,的確有懷舊feeling,牆身有啲是貼上懷舊電影的Poster。首先點個湯底先,店員推介濃厚原隻雞煲花膠湯底,咁推介就試下,湯底來了,個煲都係懷舊款式的😆,而且聞到好濃的雞湯味,而且花膠都幾多下,好似幾抵食咁。之後點了沙巴龍躉魚片,魚片都是厚切,食落好有口感👍🏻。之後再點了鮮帶子餃,都幾好食,但唔係好覺有帶子😅,這個晚餐都不錯,而且見到出面有個海鮮bar有好多海鮮都好新鮮,下次再來時要多啲人先得,如果唔係只食個煲都已經飽了,食唔到其他野。
2021-06-22 687 views
心血來潮,想和朋友打邊爐。“鮮入”到來,已經被餐廳環境吸引!裝修似足大排檔,非常有風味!感覺懷舊得黎,大熱天時又唔使驚無冷氣 ☺️☺️☺️☺️約數個朋友嘆返個邊爐啦!餐廳的座位很寬敞,坐得很舒適。 坐下來,叫左湯底先講,今次嗌左 “濃厚原隻雞煲花膠湯”,果然好濃郁啊!湯底好足料,一滾起即刻忍唔住飲啖湯,好勁膠質,開心!仲有啲漿口添,食埋個花膠夠哂滋補!絕對滿足到我 喜出望外!湯底雞肉嘅份量都好多,兩個人叫左半隻,食極都仲有好多件 (心心眼) 好夠味而且雞唔老好滑。 跟住就梗係 “圍煮”主角--火鍋料!“鮮味炸魚皮”,太好味了 ,打親邊爐都必食。嘩!索哂個花膠湯,份外惹味。無得彈 來到必食推介,就係要讚下“帶子水餃” !調味剛好,食落口唔會太咸,唔駛狂飲水,仲有仲有真係有原粒帶子喺入面架,值得一試再試!(心心眼) “脆鯇魚骨腩” 直頭無得彈啦,食落就知好新鮮,非常爽口彈牙!回味無窮 “蟹子蝦滑”味道幾好👍🏻餡料超多,一咬落去,啖啖蝦肉好味,非常飽滿。鮮味爆晒出嚟!!

心血來潮,想和朋友打邊爐。

跟住就梗係 “圍煮”主角--火鍋料!

2021-06-21 481 views
好耐冇打邊爐啦!始終而家都夏日炎炎💦💦要打邊爐真係未必有咁好既胃口!不過今日黎到呢間邊爐!第一樣野已經加左好多分!就係佢環境好乾淨☺️仲要冷氣好夠!岩哂打邊爐🙈🙈先講翻食物方面!呢間邊爐係單點形式!所以食物質素一定有翻咁上下既水平😘😘首先!我order左一個安格斯牛肉拼一口牛柳粒!果然係安格斯牛肉!厚切得黎!牛味非常香濃👅👅入口即化!吾會有渣!最正係果陣牛味!完全稱得上係齒頰留香😋另外一樣!我就叫左邪惡既始祖!牛胸油😈😈完完全全係omg黎形容!好似食緊牛油咁!香甜到呢🤤🤤🤤鵝🦢膠呢!完全冇腥味!證明處理得十分乾淨!入口爽脆🤑證明一定吾係雪藏貨🥱夠哂新鮮😋鮮魚片!夠哂魚味!肉質鮮甜嫩口😎中意食魚既人必點👀👀最後!一定要講既係佢個鮮雞湯!煲到金黃色👅👅好似飲緊牛油咁🙈🙈湯味層次豐富☺️香!甜!鮮得黎!又吾覺得肥膩🎉淥埋啲牛落去絕對稱得上為絕配😋😋

淥埋啲牛落去絕對稱得上為絕配😋😋
2021-06-15
$300 (Dinner)
2021-06-13 458 views
呢間火鍋店都頗有名氣,之前雜誌都有介紹過,佢最特色嘅係佢嘅裝修,成間餐廳裝修到好似以前舊式嘅街市咁,仲要有新鮮海鮮檔,俾你自己親自去揀,肉都係新鮮切嘅,地道香港打邊爐食物選擇方面,都幾多選擇,有埋新鮮海鮮同埋首設本地牛肉選擇叫完嘢食之後,職員即刻上咗個調味架我哋嗌左花膠雞湯底,湯底嘅用了10分有誠意,有十幾塊花膠同埋大約半隻雞左右嘅份量,雞湯非常之濃郁,亦都好有膠質,飲完係將住咗成個口嘅食完湯料同埋飲完湯之後,就可以叫職員幫手茄湯開始打邊爐配料方面,我哋叫咗脆魚鯇片、皮蛋咸牛丸,韭菜餃同埋油麥菜所有配料都新鮮好味,配埋個湯底一流唯一要改善嘅可能係環境衛生,因為地下有啲牌黐立立

食物選擇方面,都幾多選擇,有埋新鮮海鮮同埋首設本地牛肉選擇

叫完嘢食之後,職員即刻上咗個調味架

食完湯料同埋飲完湯之後,就可以叫職員幫手茄湯開始打邊爐

配料方面,我哋叫咗脆魚鯇片、皮蛋咸牛丸,韭菜餃同埋油麥菜

所有配料都新鮮好味,配埋個湯底一流

唯一要改善嘅可能係環境衛生,因為地下有啲牌黐立立
2021-06-12 129 views
放假梗係要食餐好嘅,今日嚟到打邊爐😙一入到去見到以懷舊街市為主題嘅裝修,又幾特別😆會見到師傅即場手切牛肉,亦有新鮮海鮮~餐廳全部食物都係單點散嗌嘅,湯底我哋就揀咗花膠雞湯,夠晒滋補又濃郁🥸跟住食肉獸打邊爐當然要嗌份牛😛就揀咗安格斯牛肉~份量都幾多吓👍🏻牛肉偏厚身,色澤都幾靚~而最值得推介就係呢度嘅芝士流心牛丸😳芝心丸就食得多,但牛丸呢個組合我哋都係第一次見~內餡芝士多到可以拉絲😍😍最後叫咗炸魚皮同油麥菜,魚皮係原包拎上嚟~兩者吸收花膠雞湯嘅精華都夠晒正🤩飲品方面有汽水同酒揀~咁當然要啤啤佢先盡興🥳🥳整體嚟講,呢度幾好坐,食物質素唔錯又夠大份,推介大家同朋友嚟試吓😋

2021-06-12
$350 (Dinner)
2021-06-12 89 views
周未同朋友行旺角shopping, 行左半日,好肚餓,於是上openrice 搵下旺角有咩餐廳係未食過既,搵搵下見到依間店名叫鮮入圍煮既火鍋店,因為店名幾有創意,於是就揀左依間野去試下.店內裝修幾有特色,而且風格獨特,三五知己聚埋一起烚下烚下都不錯.因於下午時間,我地唔想食得咁重口味,於是乎就叫左個番茄薯仔湯底,清清地,不過味道就淡左啲,冇想像中番茄個種酸酸地既味道.由於我地得兩個人食,所以食物就叫得比較少,都係一啲平時打邊爐必有既野,包括豬肉眼根,韭菜餃,炙燒芝心丸,牛骨汁濃湯牛丸,羊肉片,日本蟹柳棒,出前一丁公仔面.整體黎講,餐廳食物質素不錯,價錢亦尚算合理,兩個人消費太約$500左右,值得推薦!

2021-06-10 98 views
同事就快轉工,所以決定食餐飯farewell下佢,本身諗住食燒烤 但又時間太短,又 諗住食book任食打邊爐又book唔到,見到鮮入圍煮又多人食又有75拆就決定try try。 因為有book位可以立即入座,環境正常但地板癡粒粒,叫左沙爹+蕃茄湯  , 食物係安格斯牛肉+牛胸油+ 豬肉片+羊肉片+冰豆腐+響玲+水油+牛柏葉+雲吞+水餃+牛丸+油麥菜+妊娃菜 沙爹+蕃茄湯   , 一般 無特別味道 應該加錢試好D嘅湯安格斯牛肉+牛胸油 , 兩樣都幾好 百幾蚊 份量都夠,幾好食 有厚度又有肉味 ,不過牛胸油平50蚊 可以叫多轉豬肉片 ,一般 無特別味道羊肉片, 幾好食 又無咩蘇味 ,唔食羊的朋友都可以接受  $78都可以一戰冰豆腐,一般 無特別味道 ,其他打邊爐店好食D 牛柏葉 /響玲/雲吞/水餃,  一般 無特別味道牛丸 , 好食有之士 ,我叫左兩轉 油麥菜+妊娃菜 , 一般 無特別味道 , 32蚊份量太小 有75拆 , 最後1200 四人 , 1人300蚊 又叫左幾支啤酒飲 , 價錢幾合理 .
因為有book位可以立即入座,環境正常但地板癡粒粒,
油麥菜+妊娃菜
沙爹+蕃茄湯   , 一般 無特別味道 應該加錢試好D嘅湯
豬肉片 ,一般 無特別味道
冰豆腐,一般 無特別味道 ,其他打邊爐店好食D
牛柏葉 /響玲/雲吞/水餃,  一般 無特別味道
牛丸 , 好食有之士 ,我叫左兩轉
油麥菜+妊娃菜 , 一般 無特別味道 , 32蚊份量太小

2021-06-10
$300 (Dinner)
  • 安格斯牛肉+牛胸油
2021-06-07 88 views
打邊爐係一年四季都會有衝動想食既東西。今日黎到旺角登打士街呢間鮮入圍煮,餐廳用左大排檔既裝修,好似將大排檔搬上大廈里面,環境比傳統大排檔舒適又不失傳統風味,餐廳里面仲有個海鮮區,可以自己去揀海鮮湯底係打邊爐既精髓,今日唔想食辣, 就點左呢個花膠雞湯(半份),打邊爐前先飲一口湯,鮮甜濃厚,而且好足料,口腔黏黏地,感覺充滿膠質,花膠都好多,雞件都入哂雞湯既味道,本身雞既肉質都幾嫩滑,不錯芝士流心牛丸丸入面係流心既芝士,重點係呢款牛丸牛味好濃郁,愛牛既朋友必試。脆肉鯇魚片鯇魚片晶凝通透,新鮮爽口又唔多骨,而且都幾厚切,抵食。蟹籽墨魚滑份量都幾多,墨魚滑入面有好多墨魚粒粒,好爽口,口感多了一層層次👍🏻

芝士流心牛丸

脆肉鯇魚片

鯇魚片晶凝通透,新鮮爽口又唔多骨,
而且都幾厚切,抵食。
蟹籽墨魚滑

2021-06-06 90 views
疫情以黎, 真係好耐冇出外打過邊爐啦。 人少唔好打, 太多人既地方又唔方便去。 好彩而家穩定好多, 都可以放心外出食飯。 所以就決定去打邊爐大食一餐。鮮入圍煮,之前都聽好多人推介過, 都未有機會去, 今次終於有機會。 一黎到, 見到佈置到好有香港特式,好似係街市入面打邊爐咁, 但又好乾淨, 感覺好得意。一黎到, 店員就介紹我地要試下花膠雞煲, 所以邊叫左。真係好足料,入面真係好多雞同花膠。 好香濃既味道。 而且雞都好嫩滑, 同埋真係好大件,感覺比食雞煲仲多, 但都係叫細煲jar. 食完花膠雞煲,先再加湯開始打邊爐。 但個湯真係超正, 會忍唔住一定飲晒。再叫左安格斯牛, 脆肉鯇魚, 手打墨魚滑, 響鈴,豆腐, 蟹柳, 油麥菜。 嘩,真係餓左好耐邊爐咁。鍋料睇落好新鮮, 食落都好正。 特別係安格斯牛夠嫩滑, 唔會縮細硬, 好有牛味。 脆魚鯇好爽口, 大件肉好好食。 其他都好新鮮, 又乾淨。 真係值得食。
一黎到, 店員就介紹我地要試下花膠雞煲, 所以邊叫左。

2021-06-06
Dinner
  • 手切安格斯牛肉
  • 脆肉鯇魚片
2021-06-06 66 views
餐廳係旺角嘅一座大廈裏面,餐廳風格好有大排檔嘅感覺,幾有特色。 佢嘅湯底都有唔少選擇,今次我哋就要濃厚原隻雞煲花膠湯。我哋揀細嘅所以就大概有半隻雞左右。佢嘅湯底入面嘅料都算幾多,有半隻雞左右同花膠。而個湯底飲落口都算幾濃味。啲雞食落去肉質都好滑。爆炸薑汁皮蛋貢丸喺Menu上邊見到呢個咁特別嘅試吓佢,食落又真係幾過癮。佢入邊有皮蛋餡再加薑,啲薑食落去似係醃姜有少少甜味。呢個夠特別,呢一個丸幾特別推介大家可以試下。羊肉片佢哋羊肉片係厚切嘅唔似平時其他餐廳切到好薄,但咬落去都好軟腍同埋都好重羊肉味。油麥菜有乜菜都算幾新鮮,同埋份量都合理

爆炸薑汁皮蛋貢丸

羊肉片

油麥菜
有乜菜都算幾新鮮,同埋份量都合理
一開張果時曾經風摩一時~係要早一個月book枱既鮮入圍煮邊爐店🤍終於比我試到hehe.今次揀左5點鐘就去到🤣貪佢接近晚餐時段但又唔會太多人😚主打模仿街市既裝修,好有風味,客人可以出去揀海鮮,全部都好生猛架不過我一早已經鎖定左目標~所以海鮮都係留返下次😆.花膠雞鍋(小)$268- 真係超級超級香濃🤤淡淡湯都充滿膠質!花膠同雞完全融左落個湯度咁濟🤤真係見到個湯面有層模係度😍勁吸引~- 強烈建議一人整返碗先好開始打邊爐😍超足料既湯~就咁食完雞同花膠都飽飽地~花膠爽口雞件超滑👍🏻讚西洋菜 $35- 超夾個雞湯🤍新鮮又無渣👍🏻👍🏻好好食- 可惜份量比較少,唔夠候🤧牛胸油 $138- 想試佢好耐好耐🤍係好特別既部位出面真係好少地方有!!淥一淥就食得~當佢肥牛咁淥就岩😂好香牛油味~食完成個口都充滿油脂香~因為佢口感係爽的~所以食落好OK😛唔係好似擺左舊脂肪入口咁!ENCORE👍🏻👍🏻脆肉鯇魚片 $68- 見唔見到佢有幾新鮮👍🏻食落唔腥證明夠新鮮,厚度同長度都岩岩好~一碟有成8舊真係幾抵食下龍口粉絲 $28- 特登叫左份粉絲黎索埋啲湯汁食🤤完全無浪費到每一滴精華🤍🤍好好味人均$300左右 性價比都好高

不過我一早已經鎖定左目標~所以海鮮都係留返下次😆
花膠雞鍋(小)$268

西洋菜 $35
- 超夾個雞湯🤍新鮮又無渣👍🏻👍🏻好好食
- 可惜份量比較少,唔夠候🤧

牛胸油 $138

脆肉鯇魚片 $68

龍口粉絲 $28

人均$300左右 性價比都好高下
大家都要黎試下🤤🤤

• 脆肉鯇魚片
  • 牛胸油
2021-06-01 89 views
之前睇過一篇報導係介紹旺角有間火鍋店,裝橫有啲似街市,而且用料新鮮,一search原來呢間火鍋店叫「鮮入為煮」⋯店員安排座位後,就主動攞熱水過嚟俾我哋洗吓啲碗筷,出面啲火鍋店真係好少做到呢點,讚👍🏻呢度湯底選擇都頗多,但火鍋配料就唔算好多⋯正所謂貴精不貴多,而且亦有平時比較少見嘅款式,想試新嘢嘅朋友真係不容錯過!濃厚原隻雞煲花膠湯一見到佢真係心心眼,簡直係女士恩物⋯上枱後,等個湯滾起就可以先飲湯。啖湯濃濃嘅雞味,膠質豐富,飲完個口立即黐立立,感覺即時補充骨膠原,皮膚充滿彈性🤪飲湯嘅時候仲可以食埋雞同埋花膠添!新鮮豬肉眼根唔好睇佢個樣不太討好,原來咁好食,有驚喜!口感有啲似豬頸肉,但無豬頸肉咁腍,爽脆爽脆的,都幾特別。原粒帶子水餃呢個都係驚喜之作,隻隻都脹卜卜,皮薄餡多,除咗豬肉之外,每隻入面都有1-2粒帶子,鮮味可口,推介!道地冬瓜茶平時冇見過呢隻冬瓜茶,叫咗一罐嚟試吓,唔錯喎!好有喺台灣飲嘅冬瓜茶味道,而且感覺比飲汽水健康,大家可以試吓。總括而言,食物新鮮,服務稱心,推介!

濃厚原隻雞煲花膠湯

新鮮豬肉眼根

原粒帶子水餃

道地冬瓜茶

總括而言,食物新鮮,服務稱心,推介!
2021-05-29
Lunch
  • 原粒帶子水餃
  • 花膠雞煲
  • 新鮮豬肉眼根
2021-05-30 130 views
難得星期日假期,約咗閨蜜一齊出嚟食飯,想慢慢食一個悠閒嘅午餐,大家不約而同,就想起打邊爐。呢間食館名為鮮入圍煑,我哋一坐低就先揀了一個湯底,作為女士,真係忍唔住,即刻叫返個濃厚原隻雞煲花膠湯,再配上金牌牛肉丸、帶子水餃及魚蛋皮小籠包。首先個湯底,除了有雞件外,還有幾件的花膠,給我同閨蜜先滋潤一下;跟住真係要介紹吓佢嘅魚蛋皮小籠包,看看這外貌疑似小籠包的小籠包,皮一咬落去,爽爽滑滑的,原來是魚蛋,入面包著鮮肉,濃湯隨即流出來,小心盪咀啊!牛肉爽滑彈牙,每件帶子餃內都有兩粒帶子,混上鮮肉,特別爽口!打邊爐,再加上冰凍嘅汽水,人間樂事啊!

打邊爐,再加上冰凍嘅汽水,人間樂事啊!
2021-05-30
2021-05-26 90 views
同朋友行街行到攰,又想搵間餐廳打邊爐朋友介紹鮮入圍煮,地點又方便就上去食!我地兩人,叫左花膠雞煲,先飲左湯先,媽濃雞味幾媽飲,又有花膠可以補下!飲完湯就可以加豬骨湯再打邊爐。因為食左雞同飲左湯,所以就唔叫太多食物!叫左份牛,大大盆幾鮮色!食落幾軟同有牛味,份量夠哂多!仲叫左帶子餃子同生根,餃子幾爽口好味。生根份量好多!另外有叫可樂同茶飲!地點方便,早少少食冇禁多人,可以坐窗口位慢慢食同睇下街景。下次會再帶朋友試下其他湯底同叫多啲送!
同朋友行街行到攰,又想搵間餐廳打邊爐
朋友介紹鮮入圍煮,地點又方便就上去食!
我地兩人,叫左花膠雞煲,先飲左湯先,
媽濃雞味幾媽飲,又有花膠可以補下!
飲完湯就可以加豬骨湯再打邊爐。
因為食左雞同飲左湯,所以就唔叫太多食物!
叫左份牛,大大盆幾鮮色!
食落幾軟同有牛味,份量夠哂多!
仲叫左帶子餃子同生根,餃子幾爽口好味。
生根份量好多!另外有叫可樂同茶飲!
地點方便,早少少食冇禁多人,可以坐窗口位慢慢食同睇下街景。

下次會再帶朋友試下其他湯底同叫多啲送!
2021-05-25
Dinner