2024-10-02
好螺記 📍香港大學站-香港大學站附近有唔少餐廳,最近發現喺香港大學站B出口有一間廣西正宗螺絲粉,店內亦有特色桂林米粉及拉麵,性價比亦非常之高。今日就一嘗佢嘅鍋燒桂林米粉同埋牛肉麵。-鍋燒桂林米粉($48)另加生菜鍋燒桂林米粉屬於質地比較乾身嘅撈麵,加上花生、芫荽、榨菜及店內特色辣醬,又麻又辣,非常過癮!桂林米粉煮得非常彈牙,食完一碗亦都非常滿足配上炸腩肉,又香又邪惡。如果覺得非常之乾,亦有配上一碗湯。-招牌牛肉拉面($48)牛肉拉麵嘅麵底偏幼身,但係亦都好有咬口,湯汁牛肉味很濃郁,而拉麵亦嘗到牛肉湯底的味道。-整體而言餐廳性價比很高,下次有機會會上螺絲粉,試吓正宗廣西味道!#香港大學美食 #西環美食 #香港大學螺絲粉 #香港螺絲粉 #hkfoodie #hkig #foodie #港大美食 #香港大學
鍋燒桂林米粉($48)另加生菜
配上炸腩肉,又香又邪惡。如果覺得非常之乾,亦有配上一碗湯。
招牌牛肉拉面($48)